Het zijn nog altijd hoofdzakelijk vrouwen die deeltijds werken 'voor de kinderen' of die ouderschapsverlof opnemen.

Draulans: Dat is zo, terwijl intussen uit voldoende onderzoek blijkt dat de gevolgen van deeltijdwerk op een loopbaan op langere termijn toch wel zwaar zijn. Je zou een soort moratorium moeten inbouwen, een bezinningsperiode voor jonge moeders die dat overwegen. Want ik denk dat velen onder hen niet beseffen wat de impact van die beslissing is op hun pensioen, op uitkeringen, op doorgroeimogelijkheden. Het maakt hen ook extra kwetsbaar bij een echtscheiding.

U bent tegen deeltijds werk?

Draulans: Als minder vrouwen zouden beslissen om deeltijds te gaan werken, dan zou ik dat maatschappelijk een grote winst vinden. Ik weet dat ik me met die opinie niet populair maak bij een deel van de vrouwenbeweging, maar hoe ouder ik word, hoe minder ik voorstander ben van die focus op vrouwelijk deeltijds werken. Met vier vijfde heb ik minder moeite.

En als de mannen nu ook eens wat vaker vier vijfde zouden gaan werken? Dat kan de kwaliteit van het Vlaamse gezinsleven toch alleen ten goede komen?

Draulans: In theorie zeker, maar dat blijft wishful thinking. In Vlaanderen is het idee van een mannelijke loopbaan als een voltijdse loopbaan heel hardnekkig. Als meer mannen die beslissing zouden nemen, zouden meer mannen daadwerkelijk uitrekenen wat het hen aan geld en carrièremogelijkheden zou kosten. Dan zou de denkoefening over deeltijds werken veel explicieter gemaakt worden.

Dat is dus toch weer een beetje dom van vrouwen?

Draulans: Ik begrijp dat het voor vrouwen op korte termijn heel aantrekkelijk kan zijn om minder uren beroepsactief te zijn en zo een bepaalde druk weg te nemen. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat het maar heel gedeeltelijk de keuze van vrouwen zelf is om minder te gaan werken. Je moet eens weten welke commentaar ze als moeder krijgen. Na een eerste bevalling kunnen ze misschien nog voltijds blijven werken, na een tweede krijgen ze de stille hint dat het anders kan, na een derde kind vinden mensen je een zonderling als je voltijds aan de slag blijft. De druk van de omgeving speelt een cruciale rol. (ID)

Het zijn nog altijd hoofdzakelijk vrouwen die deeltijds werken 'voor de kinderen' of die ouderschapsverlof opnemen.Draulans: Dat is zo, terwijl intussen uit voldoende onderzoek blijkt dat de gevolgen van deeltijdwerk op een loopbaan op langere termijn toch wel zwaar zijn. Je zou een soort moratorium moeten inbouwen, een bezinningsperiode voor jonge moeders die dat overwegen. Want ik denk dat velen onder hen niet beseffen wat de impact van die beslissing is op hun pensioen, op uitkeringen, op doorgroeimogelijkheden. Het maakt hen ook extra kwetsbaar bij een echtscheiding.U bent tegen deeltijds werk?Draulans: Als minder vrouwen zouden beslissen om deeltijds te gaan werken, dan zou ik dat maatschappelijk een grote winst vinden. Ik weet dat ik me met die opinie niet populair maak bij een deel van de vrouwenbeweging, maar hoe ouder ik word, hoe minder ik voorstander ben van die focus op vrouwelijk deeltijds werken. Met vier vijfde heb ik minder moeite.En als de mannen nu ook eens wat vaker vier vijfde zouden gaan werken? Dat kan de kwaliteit van het Vlaamse gezinsleven toch alleen ten goede komen?Draulans: In theorie zeker, maar dat blijft wishful thinking. In Vlaanderen is het idee van een mannelijke loopbaan als een voltijdse loopbaan heel hardnekkig. Als meer mannen die beslissing zouden nemen, zouden meer mannen daadwerkelijk uitrekenen wat het hen aan geld en carrièremogelijkheden zou kosten. Dan zou de denkoefening over deeltijds werken veel explicieter gemaakt worden.Dat is dus toch weer een beetje dom van vrouwen?Draulans: Ik begrijp dat het voor vrouwen op korte termijn heel aantrekkelijk kan zijn om minder uren beroepsactief te zijn en zo een bepaalde druk weg te nemen. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat het maar heel gedeeltelijk de keuze van vrouwen zelf is om minder te gaan werken. Je moet eens weten welke commentaar ze als moeder krijgen. Na een eerste bevalling kunnen ze misschien nog voltijds blijven werken, na een tweede krijgen ze de stille hint dat het anders kan, na een derde kind vinden mensen je een zonderling als je voltijds aan de slag blijft. De druk van de omgeving speelt een cruciale rol. (ID)