Minder Belgen bekommerd om derde wereld

Steeds minder Belgen vinden dat het geld voor ontwikkelingshulp goed besteed wordt. De groep die vindt dat het budget moet verminderen, neemt snel toe.

“De empathie tegenover de armoede in het Zuiden blijft aanzienlijk, maar de zienswijze dat het Noorden nu nog schuld heeft aan de armoede in de derde wereld, wordt afgewezen”, besluit het Leuvense Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva) op basis van een enquête bij 1.700 mensen.

Zo vindt ruim 44 procent dat het Belgische budget voor ontwikkelingshulp moet verminderen, schrijft De Standaard. In 2010 was dat nog maar 28 procent. Ook vindt nog maar 8,6 procent dat geld voor ontwikkelingshulp goed besteed wordt, terwijl de groep die de indruk heeft dat de middelen slecht of zeer slecht besteed worden, gegroeid is tot 39 procent.

Voorts is nog maar een op de drie Belgen zelf donateur (tegen 60 procent in 2007). Wie geld geeft, geeft wel meer dan vroeger.

Volgens Hiva leidt de aanhoudende crisissfeer ertoe dat men zich meer terugplooit op de eigen omgeving en minder bekommerd is om het “leed van veraf”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content