Extremistische verenigingen en hun websites moeten verboden kunnen worden, wil minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Dat schrijft De Morgen.

Milquet liet, na de rellen in Molenbeek, eerder al weten de strijd tegen het extremisme fors te willen opvoeren en aan een wettelijk kader te werken. Met dat wettelijke kader moet het mogelijk worden om radicale organisaties te verbieden. Ook het internet moet aan banden worden gelegd. Websites die geweld en haat prediken, zullen worden geblokkeerd.

Opleiding en meer controle

De lokale en federale politie krijgen vanaf eind juni een opleiding om radicalisering sneller te spotten. Daarnaast zullen culturele centra, moskeeën, gevangenissen en televisie- en radiozenders beter worden bewaakt. Dat is al zo sinds 2005, maar zal nu nog aangescherpt worden.

Milquet: 'Strenger voor visa'

Milquet wil voorts meer steun voor betrokkenen die op de eerste rij staan, zoals leerkrachten en ouders omdat zij goed geplaatst zijn om radicalisering te ontdekken. Ook de uitgave van visa wordt strenger gecontroleerd.

"We moeten strenger worden als we visa geven, en het moet mogelijk zijn ze te verbieden als er een verdenking van radicalisering is", zegt Milquet.

Reynders: 'Ik begrijp niet waarom bepaalde partijen al 10 jaar het debat weigeren'

In Wallonië beroeren de rellen met leden van Sharia4Belgium, nadat een vrouw in niqab door de politie was opgepakt omdat ze zich weigerde te identificeren, fel de gemoederen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (PS) sprak over "enorme problemen" in enkele Brusselse wijken en dat het beleid er tot een "ware mislukking" van de integratie heeft geleid.

"Ik begrijp niet dat bepaalde partijen al 10 jaar weigeren het debat te voeren," zo stak Reynder de vuur aan de lont van het debat, aldus La Libre Belgique. Met 'bepaalde partijen' verwijst Reynders naar de linkse partijen, zoals MR-voorzitter Charles Michel eerder al zei.

Moureaux: 'Het is aan hen om te vertrekken'

Molenbeeks burgemeester Philippe Moureaux (PS) reageerde op de kritiek van de liberale excellentie door erop te wijzen dat de aanstokers van de rellen van Antwerpen kwamen. "Zij hebben geprobeerd de massa op te stoken. Maar de de grote meerderheid heeft die fascisten niet gevolgd."

Mouraux was ook erg scherp voor de onruststokers van Sharia4Belgium: "Het is aan hen om te vertrekken. Deze mensen vertegenwoordigen de moslims niet." (Belga/SD)

Extremistische verenigingen en hun websites moeten verboden kunnen worden, wil minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Dat schrijft De Morgen. Milquet liet, na de rellen in Molenbeek, eerder al weten de strijd tegen het extremisme fors te willen opvoeren en aan een wettelijk kader te werken. Met dat wettelijke kader moet het mogelijk worden om radicale organisaties te verbieden. Ook het internet moet aan banden worden gelegd. Websites die geweld en haat prediken, zullen worden geblokkeerd. Opleiding en meer controleDe lokale en federale politie krijgen vanaf eind juni een opleiding om radicalisering sneller te spotten. Daarnaast zullen culturele centra, moskeeën, gevangenissen en televisie- en radiozenders beter worden bewaakt. Dat is al zo sinds 2005, maar zal nu nog aangescherpt worden. Milquet: 'Strenger voor visa'Milquet wil voorts meer steun voor betrokkenen die op de eerste rij staan, zoals leerkrachten en ouders omdat zij goed geplaatst zijn om radicalisering te ontdekken. Ook de uitgave van visa wordt strenger gecontroleerd. "We moeten strenger worden als we visa geven, en het moet mogelijk zijn ze te verbieden als er een verdenking van radicalisering is", zegt Milquet. Reynders: 'Ik begrijp niet waarom bepaalde partijen al 10 jaar het debat weigeren'In Wallonië beroeren de rellen met leden van Sharia4Belgium, nadat een vrouw in niqab door de politie was opgepakt omdat ze zich weigerde te identificeren, fel de gemoederen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (PS) sprak over "enorme problemen" in enkele Brusselse wijken en dat het beleid er tot een "ware mislukking" van de integratie heeft geleid. "Ik begrijp niet dat bepaalde partijen al 10 jaar weigeren het debat te voeren," zo stak Reynder de vuur aan de lont van het debat, aldus La Libre Belgique. Met 'bepaalde partijen' verwijst Reynders naar de linkse partijen, zoals MR-voorzitter Charles Michel eerder al zei.Moureaux: 'Het is aan hen om te vertrekken'Molenbeeks burgemeester Philippe Moureaux (PS) reageerde op de kritiek van de liberale excellentie door erop te wijzen dat de aanstokers van de rellen van Antwerpen kwamen. "Zij hebben geprobeerd de massa op te stoken. Maar de de grote meerderheid heeft die fascisten niet gevolgd."Mouraux was ook erg scherp voor de onruststokers van Sharia4Belgium: "Het is aan hen om te vertrekken. Deze mensen vertegenwoordigen de moslims niet." (Belga/SD)