Het 112-project, dat in elke provincie de noodcentrales van politie en hulpdiensten moet samenbrengen en moderniseren, belandt in de koelkast. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) beslist. Zo schrijft De Tijd.

Bijna tien jaar geleden besloot de regering-Verhofstadt de noodcentrales in elke provincie onder één dak te brengen en aan te sluiten op hetzelfde, moderne computersysteem van de netwerkbeheerder Astrid. Maar slechts vier provincies (Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Namen) deden dat al. In Antwerpen liggen de werkstations van Astrid al meer dan twee jaar stof te vergaren.

Milquet: 'Verontrustende berichten over gebrekkig functioneren'3

Minister Milquet heeft volgens De Tijd beslist de modernisering en fusie van de noodcentrales in de ijskast te steken. Milquet krijgt naar eigen zeggen 'al geruime tijd verontrustende berichten over het gebrekkig functioneren van de Astrid-technologie, zowel van de operatoren in de 112-hulpcentra als van de hulpdiensten'.

'Er ontbreken belangrijke functies, zoals het correct berekenen van de snelste route voor een helikopter of het berekenen welke middelen het snelst en adequaatst kunnen worden ingezet.' Milquet zegt zelfs weet te hebben van problemen met de telefonie en de stabiliteit van het Astrid-systeem.

Astrid-woordvoerder vraag Milquet knopen door te hakken

Tot al die problemen zijn opgelost, wil ze niet doorgaan met de geplande overschakeling. Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries vraagt openlijk aan minister Milquet om knopen door te hakken: 'Gaan we door of niet?'

(Belga/SD)

Bijna tien jaar geleden besloot de regering-Verhofstadt de noodcentrales in elke provincie onder één dak te brengen en aan te sluiten op hetzelfde, moderne computersysteem van de netwerkbeheerder Astrid. Maar slechts vier provincies (Oost- en West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Namen) deden dat al. In Antwerpen liggen de werkstations van Astrid al meer dan twee jaar stof te vergaren. Minister Milquet heeft volgens De Tijd beslist de modernisering en fusie van de noodcentrales in de ijskast te steken. Milquet krijgt naar eigen zeggen 'al geruime tijd verontrustende berichten over het gebrekkig functioneren van de Astrid-technologie, zowel van de operatoren in de 112-hulpcentra als van de hulpdiensten'. 'Er ontbreken belangrijke functies, zoals het correct berekenen van de snelste route voor een helikopter of het berekenen welke middelen het snelst en adequaatst kunnen worden ingezet.' Milquet zegt zelfs weet te hebben van problemen met de telefonie en de stabiliteit van het Astrid-systeem. Tot al die problemen zijn opgelost, wil ze niet doorgaan met de geplande overschakeling. Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries vraagt openlijk aan minister Milquet om knopen door te hakken: 'Gaan we door of niet?'(Belga/SD)