Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft een nieuwe wet klaar om private milities te verbieden. Die is vooral bedoeld om de radicale organisatie Sharia4Belgium aan banden te leggen. Dat staat te lezen in De Morgen.

Deze week moet de ministerraad zijn goedkeuring geven aan het voorontwerp van de wet. De tekst is geïnspireerd op een Franse wet tegen private milities en werd vorige week overgemaakt aan alle ministers van de regering-Di Rupo.

Haat en geweld
In de tekst die De Morgen kon inkijken, wordt een hele reeks kenmerken opgesomd van zulke illegale private milities. Zo komt er een verbod op "elke militie die zich beroept op geweld of andere organisaties die de politie en het leger willen vervangen".

Verenigingen die "door hun organisatie de aard krijgen van strijdgroepen" worden strafbaar, net als zij "die oproepen tot geweld bij betogingen". Daarnaast verbiedt de wet organisaties die discriminatie, haat of geweld prediken tegen mensen van een bepaalde volksgroep, natie, ras of godsdienst. Ook ideeën of theorieën verspreiden die haat en geweld aanmoedigen, is binnenkort waarschijnlijk strafbaar.

Tot drie jaar cel
Overtreders van de nieuwe wet zullen bestraft worden met een celstraf van zes maanden tot drie jaar.

In de kamer zouden eind deze maand hoorzittingen beginnen over en gelijkaardige maatregel, die ondere andere gebaseerd zou worden op een tekst uit 2010 van Peter Vanvelthoven (SP.A), die ten doel had de neonazigroep Blood and Honour te verbieden.

Als de ministerrad de wettekst van Milquet deze week al goedkeurt, worden die hoorzittingen overbodig. Milquet moet nog wel advies inwinnen van de Raad van State, die de tekst moet toetsen aan de bestaande wetgeving. Dat is normaalgezien een tijdrovende procedure, schrijft De Morgen, maar Milquet zal om een spoedadvies vragen. (Belga/TV)

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft een nieuwe wet klaar om private milities te verbieden. Die is vooral bedoeld om de radicale organisatie Sharia4Belgium aan banden te leggen. Dat staat te lezen in De Morgen. Deze week moet de ministerraad zijn goedkeuring geven aan het voorontwerp van de wet. De tekst is geïnspireerd op een Franse wet tegen private milities en werd vorige week overgemaakt aan alle ministers van de regering-Di Rupo.Haat en geweld In de tekst die De Morgen kon inkijken, wordt een hele reeks kenmerken opgesomd van zulke illegale private milities. Zo komt er een verbod op "elke militie die zich beroept op geweld of andere organisaties die de politie en het leger willen vervangen". Verenigingen die "door hun organisatie de aard krijgen van strijdgroepen" worden strafbaar, net als zij "die oproepen tot geweld bij betogingen". Daarnaast verbiedt de wet organisaties die discriminatie, haat of geweld prediken tegen mensen van een bepaalde volksgroep, natie, ras of godsdienst. Ook ideeën of theorieën verspreiden die haat en geweld aanmoedigen, is binnenkort waarschijnlijk strafbaar.Tot drie jaar cel Overtreders van de nieuwe wet zullen bestraft worden met een celstraf van zes maanden tot drie jaar. In de kamer zouden eind deze maand hoorzittingen beginnen over en gelijkaardige maatregel, die ondere andere gebaseerd zou worden op een tekst uit 2010 van Peter Vanvelthoven (SP.A), die ten doel had de neonazigroep Blood and Honour te verbieden. Als de ministerrad de wettekst van Milquet deze week al goedkeurt, worden die hoorzittingen overbodig. Milquet moet nog wel advies inwinnen van de Raad van State, die de tekst moet toetsen aan de bestaande wetgeving. Dat is normaalgezien een tijdrovende procedure, schrijft De Morgen, maar Milquet zal om een spoedadvies vragen. (Belga/TV)