Militaire operatie tegen IS in Syrië en Irak, Michel wil ook politieke strategie: ‘Libië is slecht voorbeeld’

Premier Charles Michel (MR) in de Kamer © Belga

Ons land heeft de verantwoordelijkheid solidair te zijn binnen de internationale coalitie tegen IS om de veiligheid bij ons te garanderen en de stabiliteit aan de buitengrenzen te garanderen, zegt premier Charles Michel (MR) naar aanleiding van vragen over een operatie van Belgische F-16’s boven Syrië.

Ons land heeft de verantwoordelijkheid solidair te zijn binnen de internationale coalitie tegen IS om de veiligheid bij ons te garanderen en de stabiliteit aan de buitengrenzen te garanderen. Dat heeft premier Charles Michel (MR) verklaard in de Kamer, naar aanleiding van vragen over een operatie van Belgische F-16’s boven Syrië. De eerste minister benadrukte het belang van een diplomatiek-politieke strategie naast militaire actie.

De Verenigde Staten hebben ons land formeel gevraagd zijn militaire operatie tegen Islamitische Staat uit te breiden van Irak naar Syrië. Vanaf juli neemt ons land opnieuw de fakkel over van Nederland en hernemen onze F-16’s hun bombardementen, maar momenteel beperkt die operatie zich tot Irak. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet intussen al verstaan voorstander van een uitbreiding te zijn.

Verschillende fracties voelden premier Michel tijdens het vragenuurtje aan de tand over het standpunt van de regering. Opvallend was dat oppositiepartij CDH uitgesproken voor een operatie boven Syrië is. Georges Dallemagne somde een waslijst aan Syrische en Iraakse steden op die zonder tussenkomst van de internationale coalitie in handen van IS zouden zijn terechtgekomen. De premier antwoordde dat de regering snel een antwoord zal bieden, maar expliciteerde niet in welke richting dat zou gaan.

Twee juridische basissen

Er bestaan volgens hem twee juridische basissen voor een uitbreiding van het actiedomein: een VN-resolutie van november 2015 die op initiatief van Frankrijk tot stand kwam en artikel 51 uit het VN-Handvest over de wettelijke verdediging.

Didier Reynders
Didier Reynders© AFP

De eerste minister zei ook dat hij er altijd voor heeft gepleit lessen te trekken uit de operaties uit het verleden, en dat er naast militaire actie ook een politieke strategie moet worden uitgewerkt. “Libië is wat dat betreft een slecht voorbeeld”, luidde het. Daar volgde op de NAVO-bombardementen die dictator Muammar Khaddaffi ten val brachten chaos en een politiek vacuüm.

Michel verwees ook naar de onderhandelingen die in Genève plaatsvinden. “Er is een strategie om een kans te geven aan een democratische transitie”.

Er is volgens Michel een geopolitieke inzet. De premier sprak van een instabiliteit in de regio die mensenlevens kost, waarbij hij verwees naar de doden die bij de aanslagen in Parijs vielen. “Het is onze verantwoordelijkheid als Europeanen om solidair te zijn met de internationale coalitie om de veiligheid bij ons te verzekeren en de stabiliteit aan de buitengrenzen van Europa te bewaken”, luidde het.

‘Reynders is aannemer zonder bouwplannen’

Binnen de eigen meerderheid waarschuwde Veli Yüksel (CD&V) dat ons land zich zonder internationaal mandaat buiten de internationale rechtsorde zou begeven, al beseft hij wel dat IS verslaan zonder militaire actie uitgesloten is. Tim Vandenput (Open VLD) benadrukte dat een uitbreiding van de militaire actie de politieke actie niet mag verdrijven, maar die net moet versterken.

Oppositielid Dirk Van der Maelen (SP.A) was “geschrokken” over de snelheid waarmee minister Reynders op de Amerikaanse vraag inging. “Hou hem in toom”, richtte Van der Maelen zich tot de premier, “want hij is een aannemer zonder bouwplannen. Ga niet blindweg bombarderen”, herinnerde de SP.A’er aan de “puinhopen” die in Afghanistan, Irak en Libië werden achtergelaten. Ook hij pleitte voor een politiek-strategisch plan voor de toekomst.

Raoul Hedebouw (PVDA) kantte zich volledig tegen een militaire operatie. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content