Eind oktober stelde Wilfried Vandaele, woordvoerder bij de N-VA voor dossiers over ruimtelijke ordening, een parlementaire vraag aan zijn partijgenoot en bevoegd minister Philippe Muyters.

Vandaele wou tijdens het een-tweetje weten welke herbestemmingen mogelijk zijn voor de militaire domeinen die in Vlaanderen gelegen zijn.

Het kabinet van Muyters stelde in samenwerking met het departement defensie een lijst op van vervreemdbare domeinen en hun plaats op het Gewestplan.

Bij de verkoop van legerdomeinen krijgen de gemeenten waarin de domeinen zich bevinden als eerste de kans om het gebied aan te kopen. Daarnaast kunnen ook andere overheden of semi-overheden, zoals intercommunales, terreinen aankopen.

Wat ze met de domeinen kunnen doen, hangt af van verschillende factoren: de plaats op het Gewestplan, de regels die het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen opstelt over het aantal natuur-, recreatie- of bedrijfsterreinen in een regio, maar ook de eigen voorkeur van de koper.

In totaal verkoopt defensie 1671,4 hectare aan militaire domeinen in Vlaanderen. Voor 2010 is dat 976 hectare. "Van de momenteel te koop aangeboden terreinen zijn er al enkele die een andere bestemming kregen", legt Wilfried Vandaele uit.

"Tot op heden is al 42 hectare omgevormd tot zone voor openbaar nut en natuur, 2 hectare tot zone voor openbaar nut, 7 hectare tot landbouwgrond, en 8 hectare tot industrieterrein."

Van de overblijvende 917 hectare die dit jaar te koop wordt aangeboden, wordt het overgrote deel, ongeveer 680 hectare, natuurgebied. Zo'n 125 hectare wordt recreatiezone. Bedrijven kunnen aanspraak maken op ongeveer 90 hectare. 16 hectare wordt zone voor openbaar nut en 1 hectare wordt woonzone.

In een volgende fase wordt in Vlaanderen nog eens 695,4 hectare militair domein verkocht.

Daarvan heeft ruim 300 hectare al een specifieke ruimtelijke bestemming: 90 hectare gaat naar recreatie, ruim 80 hectare naar natuurgebied, zo'n 70 hectare naar landbouwgrond, 45 hectare naar zones voor openbaar nut, 15 hectare naar industrie en 12 hectare naar woonzone.

(Cathy Galle)

Eind oktober stelde Wilfried Vandaele, woordvoerder bij de N-VA voor dossiers over ruimtelijke ordening, een parlementaire vraag aan zijn partijgenoot en bevoegd minister Philippe Muyters. Vandaele wou tijdens het een-tweetje weten welke herbestemmingen mogelijk zijn voor de militaire domeinen die in Vlaanderen gelegen zijn.Het kabinet van Muyters stelde in samenwerking met het departement defensie een lijst op van vervreemdbare domeinen en hun plaats op het Gewestplan. Bij de verkoop van legerdomeinen krijgen de gemeenten waarin de domeinen zich bevinden als eerste de kans om het gebied aan te kopen. Daarnaast kunnen ook andere overheden of semi-overheden, zoals intercommunales, terreinen aankopen. Wat ze met de domeinen kunnen doen, hangt af van verschillende factoren: de plaats op het Gewestplan, de regels die het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen opstelt over het aantal natuur-, recreatie- of bedrijfsterreinen in een regio, maar ook de eigen voorkeur van de koper.In totaal verkoopt defensie 1671,4 hectare aan militaire domeinen in Vlaanderen. Voor 2010 is dat 976 hectare. "Van de momenteel te koop aangeboden terreinen zijn er al enkele die een andere bestemming kregen", legt Wilfried Vandaele uit. "Tot op heden is al 42 hectare omgevormd tot zone voor openbaar nut en natuur, 2 hectare tot zone voor openbaar nut, 7 hectare tot landbouwgrond, en 8 hectare tot industrieterrein."Van de overblijvende 917 hectare die dit jaar te koop wordt aangeboden, wordt het overgrote deel, ongeveer 680 hectare, natuurgebied. Zo'n 125 hectare wordt recreatiezone. Bedrijven kunnen aanspraak maken op ongeveer 90 hectare. 16 hectare wordt zone voor openbaar nut en 1 hectare wordt woonzone. In een volgende fase wordt in Vlaanderen nog eens 695,4 hectare militair domein verkocht. Daarvan heeft ruim 300 hectare al een specifieke ruimtelijke bestemming: 90 hectare gaat naar recreatie, ruim 80 hectare naar natuurgebied, zo'n 70 hectare naar landbouwgrond, 45 hectare naar zones voor openbaar nut, 15 hectare naar industrie en 12 hectare naar woonzone.(Cathy Galle)