Migratie: betaalt België binnenkort dagelijkse dwangsom van 70.000 euro?

© Stoyan Nenov/Reuters

De Europese Commissie wil dat het Hof van Justitie België een dwangsom van ruim 70.000 euro per dag oplegt zolang de richtlijn die de procedures voor legale migratie vergemakkelijkt, niet volledig is omgezet. De zaak sleept al zo lang aan dat de Commissie ons land een tweede keer voor het Hof daagt, zo besliste ze donderdag.

De richtlijn ‘gecombineerde vergunning’ dateert al van 2011. De bedoeling is legale migratie te vergemakkelijken door werknemers van buiten de EU de mogelijkheid te bieden om via één procedure een werk- en verblijfsvergunning te krijgen, zodat ze geen afzonderlijke aanvragen meer hoeven in te dienen.

Er wordt voor de buitenlanders die legaal in de EU werken ook een pakket regels ingevoerd zodat ze wat betreft arbeidsvoorwaarden, pensioen, sociale zekerheid en toegang tot openbare diensten overal in de EU dezelfde rechten hebben, vergelijkbaar met die van EU-burgers.

De Europese lidstaten hadden tot eind 2013 de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten, maar in België gebeurde de omzetting maar gedeeltelijk. Daarom werd tegen ons land een inbreukprocedure opgestart, die er in november 2015 toe leidde dat de Commissie naar het Europees Hof stapte.

Omdat België in april 2016 nieuwe informatie aandroeg, werd de procedure opgeschort, maar nu er nog steeds geen volledige omzetting is aangemeld, heeft de Commissie beslist de zaak opnieuw naar het Hof te verwijzen. De Commissie stelt het Hof voor om België een dwangsom van 70.828,80 euro per dag op te leggen, tot de omzetting afgerond is.

Bij de vaststelling van dat bedrag is rekening gehouden met de ernst en de duur van de inbreuk, en met een ‘afschrikkend effect’. In haar persbericht benadrukt de Commissie dat de richtlijn de toelatingsvoorwaarden voor arbeidsmigranaten niet harmoniseert. ‘De lidstaten blijven die voorwaarden zelf vaststellen.’

Partner Content