"Leefbaarheid en mobiliteit moeten dé thema's voor 2018 worden. En Groen moet daarbij op zoek naar samenwerkingsverbanden", aldus Vogels in een gesprek met Belga. Over een eventuele kartelformule met sp.a doet de Groen-politica geen uitspraken.

Behoefte om zich te moeien met het dagelijkse reilen en zeilen van de partij heeft ze niet meer. Ze wil als ex-partijvoorzitster ook geen schoonmoeder spelen voor huidig voorzitster Meyrem Almaci. Maar als ze, bijvoorbeeld in de politieke raad van de partij waarin ze zetelt, haar gedacht zegt, wordt er geluisterd naar Mieke 'Moe' Vogels.

Het basisinkomen

"Alsof je alleen meetelt en echt werkt als je een reguliere job hebt op de arbeidsmarkt"

Vogels is tevreden over de koers van haar partij. "Ik ben een grote fan van Meyrem en met Kristof Calvo hebben we een scorende spits, een raspaardje, in huis." Ze vindt het ook goed dat haar partij durft loskomen van de dagjespolitiek en aandacht durft hebben voor "visionaire" thema's zoals het basisinkomen.

"Je kan het debat over het basisinkomen meteen afblokken door te zeggen dat het niet te betalen is. Dat is de logica sinds de jaren negentig. Een idee dat niet te betalen is, wordt meteen afgeserveerd. Terwijl je het moet durven omkeren. Je vertrekt van wat je wil doen en bekijkt dan pas hoe het kan betaald worden en wat de beste weg is om het idee te realiseren."

Vogels verdedigt het idee van het basisinkomen. "Dat staat trouwens al in onze partijprogramma's sinds 1985. Maar we zijn er te lang stil rond geweest." Volgens Vogels moet heel de bestaande arbeidsethos herbekeken worden. "Het hele 'voor wat hoort wat'-verhaal is totaal doorgeslagen. Het enige wat nog telt is werken, werken, werken in reguliere jobs. Alsof je alleen meetelt en echt werkt als je een reguliere job hebt op de arbeidsmarkt."

Het Oosterweel-debat

Wat de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 betreft, moet Groen volgens haar de focus leggen op leefbaarheid en mobiliteit. "Dat moet hét thema worden in Antwerpen in 2018. En in functie daarvan moet gekeken worden naar samenwerkingsverbanden met andere partijen". Over een eventueel links kartel met sp.a en/of PVDA wil Vogels geen uitspraken doen.

In het Oosterweel-debat krijgt Groen wel eens het verwijt, met name van de pro-Oosterweelpartijen, de partij van de stilstand te zijn. Onterecht, vindt Vogels. "Het gaat hier wel over de blauwdruk die de komende 100 jaar de leefbaarheid van de stad zal bepalen. Dit zijn cruciale momenten. Het is dus niet dat er zomaar iets moet gebeuren, het juiste moet gebeuren om de stad leefbaar te houden", aldus Vogels. "Het is natuurlijk ook een fictie dat alle problemen zullen zijn opgelost als de Oosterweelverbinding er ligt. Dat is gewoon niet waar. Het probleem is breder, structureler", aldus Vogels.

Weet Vogels al of ze zelf zal deelnemen aan de verkiezingen van 2018? "Ik zal de partij uiteraard volop steunen. Als men mij vraagt om op de lijst te staan, dan doe ik dat graag", klinkt het. (Belga/NS)

"Leefbaarheid en mobiliteit moeten dé thema's voor 2018 worden. En Groen moet daarbij op zoek naar samenwerkingsverbanden", aldus Vogels in een gesprek met Belga. Over een eventuele kartelformule met sp.a doet de Groen-politica geen uitspraken.Behoefte om zich te moeien met het dagelijkse reilen en zeilen van de partij heeft ze niet meer. Ze wil als ex-partijvoorzitster ook geen schoonmoeder spelen voor huidig voorzitster Meyrem Almaci. Maar als ze, bijvoorbeeld in de politieke raad van de partij waarin ze zetelt, haar gedacht zegt, wordt er geluisterd naar Mieke 'Moe' Vogels. Vogels is tevreden over de koers van haar partij. "Ik ben een grote fan van Meyrem en met Kristof Calvo hebben we een scorende spits, een raspaardje, in huis." Ze vindt het ook goed dat haar partij durft loskomen van de dagjespolitiek en aandacht durft hebben voor "visionaire" thema's zoals het basisinkomen. "Je kan het debat over het basisinkomen meteen afblokken door te zeggen dat het niet te betalen is. Dat is de logica sinds de jaren negentig. Een idee dat niet te betalen is, wordt meteen afgeserveerd. Terwijl je het moet durven omkeren. Je vertrekt van wat je wil doen en bekijkt dan pas hoe het kan betaald worden en wat de beste weg is om het idee te realiseren." Vogels verdedigt het idee van het basisinkomen. "Dat staat trouwens al in onze partijprogramma's sinds 1985. Maar we zijn er te lang stil rond geweest." Volgens Vogels moet heel de bestaande arbeidsethos herbekeken worden. "Het hele 'voor wat hoort wat'-verhaal is totaal doorgeslagen. Het enige wat nog telt is werken, werken, werken in reguliere jobs. Alsof je alleen meetelt en echt werkt als je een reguliere job hebt op de arbeidsmarkt." Wat de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 betreft, moet Groen volgens haar de focus leggen op leefbaarheid en mobiliteit. "Dat moet hét thema worden in Antwerpen in 2018. En in functie daarvan moet gekeken worden naar samenwerkingsverbanden met andere partijen". Over een eventueel links kartel met sp.a en/of PVDA wil Vogels geen uitspraken doen. In het Oosterweel-debat krijgt Groen wel eens het verwijt, met name van de pro-Oosterweelpartijen, de partij van de stilstand te zijn. Onterecht, vindt Vogels. "Het gaat hier wel over de blauwdruk die de komende 100 jaar de leefbaarheid van de stad zal bepalen. Dit zijn cruciale momenten. Het is dus niet dat er zomaar iets moet gebeuren, het juiste moet gebeuren om de stad leefbaar te houden", aldus Vogels. "Het is natuurlijk ook een fictie dat alle problemen zullen zijn opgelost als de Oosterweelverbinding er ligt. Dat is gewoon niet waar. Het probleem is breder, structureler", aldus Vogels. Weet Vogels al of ze zelf zal deelnemen aan de verkiezingen van 2018? "Ik zal de partij uiteraard volop steunen. Als men mij vraagt om op de lijst te staan, dan doe ik dat graag", klinkt het. (Belga/NS)