Het Katholiek Onderwijs zet de geplande hervormingen voor het secundair onderwijs door, ook al wordt er geen akkoord gevonden tussen coalitiepartners CD&V, N-VA en sp.a. Dat zegt topvrouw Mieke Van Hecke in Het Nieuwsblad op Zondag. Ze weet dat het op eigen initiatief niet makkelijk zal worden, aangezien er zonder akkoord geen financiële stimulansen zullen zijn. "Maar de knelpunten waarmee we geconfronteerd worden, verdienen antwoord."

Dan heeft Van Hecke het onder meer over het watervalsysteem, waarbij leerlingen kostbare tijd verliezen door af te zakken van ASO naar TSO of van TSO naar BSO. Eén van de voorstellen die op tafel liggen is een systeem waarbij er in de eerste graad van het secundair onderwijs geen schotten meer zijn tussen ASO, TSO en BSO, maar daar is de N-VA geen voorstander van. Andere voorstellen waarover de regering het niet eens geraakt zijn het idee van een 'brede eerste graad' - waarbij studenten op hun veertiende een studierichting kiezen - en de afschaffing van het C-attest.

"N-VA woordvoerder van de schrik in onderwijs"

Dat vooral N-VA het been stijf houdt, is Mieke Van Hecke ook opgevallen. "Zij zijn de woordvoerder van de schrik die er leeft in de leraarskamer. Veel leerkrachten staan zeer weigerachtig tegenover de hervormingen." Van Hecke is het ook niet eens met de stelling van Bart De Wever dat sterke leerlingen in het nieuwe systeem benadeeld worden. "Ze zullen net meer uitgedaagd worden", aldus Van Hecke.

De Vlaamse regering zat vrijdag gedurende 14 uur samen om te onderhandelen over de onderwijshervorming, zette die onderhandelingen zaterdag voort, maar kwamen voorlopig niet tot een akkoord. Zondag wordt er weer rond de tafel gezeten, en Kris Peeters (CD&V) heeft een geplande handelsreis naar de VS geannuleerd om eventueel ook maandag en dinsdag verder te onderhandelen.

Onderhandelingen muurvast

De vooropgestelde deadline van eind mei is al overschreden, en er lijkt nog geen beterschap op komst want de onderhandelingen zouden "muurvast" zitten. Onderwijsminister Pascal Smet beweert dat de N-VA de boel blokkeert . Minister-president Peeters wijst niemand met de vinger, en zegt dat er "een consensus is over heel wat zaken".

Ernstige gevolgen

"Dit gaat over de toekomst van Vlaanderen, maar ook van de Vlaamse industrie, die snakt naar technisch geschoolde kinderen. Als we geen akkoord bereiken, heeft dat natuurlijk ernstige gevolgen", aldus nog Kris Peeters. (MI)

Het Katholiek Onderwijs zet de geplande hervormingen voor het secundair onderwijs door, ook al wordt er geen akkoord gevonden tussen coalitiepartners CD&V, N-VA en sp.a. Dat zegt topvrouw Mieke Van Hecke in Het Nieuwsblad op Zondag. Ze weet dat het op eigen initiatief niet makkelijk zal worden, aangezien er zonder akkoord geen financiële stimulansen zullen zijn. "Maar de knelpunten waarmee we geconfronteerd worden, verdienen antwoord." Dan heeft Van Hecke het onder meer over het watervalsysteem, waarbij leerlingen kostbare tijd verliezen door af te zakken van ASO naar TSO of van TSO naar BSO. Eén van de voorstellen die op tafel liggen is een systeem waarbij er in de eerste graad van het secundair onderwijs geen schotten meer zijn tussen ASO, TSO en BSO, maar daar is de N-VA geen voorstander van. Andere voorstellen waarover de regering het niet eens geraakt zijn het idee van een 'brede eerste graad' - waarbij studenten op hun veertiende een studierichting kiezen - en de afschaffing van het C-attest. "N-VA woordvoerder van de schrik in onderwijs"Dat vooral N-VA het been stijf houdt, is Mieke Van Hecke ook opgevallen. "Zij zijn de woordvoerder van de schrik die er leeft in de leraarskamer. Veel leerkrachten staan zeer weigerachtig tegenover de hervormingen." Van Hecke is het ook niet eens met de stelling van Bart De Wever dat sterke leerlingen in het nieuwe systeem benadeeld worden. "Ze zullen net meer uitgedaagd worden", aldus Van Hecke. De Vlaamse regering zat vrijdag gedurende 14 uur samen om te onderhandelen over de onderwijshervorming, zette die onderhandelingen zaterdag voort, maar kwamen voorlopig niet tot een akkoord. Zondag wordt er weer rond de tafel gezeten, en Kris Peeters (CD&V) heeft een geplande handelsreis naar de VS geannuleerd om eventueel ook maandag en dinsdag verder te onderhandelen. Onderhandelingen muurvastDe vooropgestelde deadline van eind mei is al overschreden, en er lijkt nog geen beterschap op komst want de onderhandelingen zouden "muurvast" zitten. Onderwijsminister Pascal Smet beweert dat de N-VA de boel blokkeert . Minister-president Peeters wijst niemand met de vinger, en zegt dat er "een consensus is over heel wat zaken". Ernstige gevolgen"Dit gaat over de toekomst van Vlaanderen, maar ook van de Vlaamse industrie, die snakt naar technisch geschoolde kinderen. Als we geen akkoord bereiken, heeft dat natuurlijk ernstige gevolgen", aldus nog Kris Peeters. (MI)