Michel wilde niet dat legitimiteit van Europese Commissie in gevaar kwam

Charles Michel © belga

Indien België niet tijdig een kandidaat Europees commissaris zou bijdragen, zou dat leiden tot imagoschade voor België en dreigden er problemen met de legitimiteit van de Europese Commissie omdat die niet rechtsgeldig zou samengesteld zijn. Daarom moest de regering in lopende zaken een voordracht doen voor 26 augustus. Dat verklaarde premier Charles Michel vrijdag in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen.

Michel kwam vrijdag toelichting geven over de procedure van de voordracht van de Eurocommissaris. De PVDA was de enige partij die in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen een stemming vroeg over de voordracht door de regering in lopende zaken van Didier Reynders als Eurocommissaris. Fractieleider Raoul Hedebouw drong erop aan de agenda van de commissie aan te passen zodat er kon gestemd worden over de voordracht van Didier Reynders, maar de andere fracties reageerden niet, op cdH na. ‘Indien u een goed democraat bent, weet u dat het niet het Belgisch maar het Europees Parlement is dat de Europese commissarissen aanduidt’, stelde Georges Dallemagne.

Commissievoorzitster Els Van Hoof (CD&V) wees erop dat de vraag van PVDA’er Raoul Hedebouw zonder voorwerp was omdat de commissie vrijdag niet kan stemmen over een eventuele motie over de voordracht. Premier Charles Michel herhaalde dat de regering de procedure heeft gevolgd die sinds 30 jaar toegepast wordt. Hij wees ook naar de jurisprudentie van de Raad van State over lopende zaken. De aanduiding van Marianne Thyssen (CD&V) vijf jaar geleden gebeurde ook in lopende zaken, merkte hij op.

Voor de voordracht van Reynders aan de toekomstige voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vonden informele contacten plaats met meerdere democratische partijen, verduidelijkte hij nog. Michel benadrukte dat een Europees commissaris in zijn functie zijn land noch zijn partij vertegenwoordigt. Vlaams Belangfractieleidster Barbara Pas merkte op dat de ministers in lopende zaken steeds meer ministers zijn die weglopen van de zaken. Ze was er niet van overtuigd dat de voordracht van kandidaat-commissaris dringend was. Een uitnodiging voor een voordracht is geen verplichting. Een lidstaat kan immers de zetel tijdelijk leeg laten. Een regering is lopende zaken moet zich terughoudend opstellen, en dus volgens Pas best eerst het parlement geraadpleegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content