Michel wil geld uit verkoop BNP Paribas investeren

04/05/17 om 12:00 - Bijgewerkt om 11:59

Bron: Belga

Met het geld dat de Belgische Staat overhoudt aan de verkoop van BNP Paribas, wil premier Michel graag investeren in onder meer mobiliteit. Dat meldt de openbare omroep. Nochtans werd aangenomen dat de opbrengst van ruim 2 miljard gebruikt zou worden om de Belgische staatsschuld af te bouwen.

Michel wil geld uit verkoop BNP Paribas investeren

© belga

De verkoop van 25% van het aandeel dat de Belgische staat aanhoudt in de Franse bank BNP Paribas is 'een signaal aan de Europese Commissie inzake schuldvermindering'. Dat verklaarde premier Charles Michel eerder vandaag over de verkoop die de Belgische staat 2,03 miljard euro opbracht. De operatie zorgt voor een vermindering van de schuld met 0,4 tot 0,5 procent. 'Dat is geen gigantische impact', maar een belangrijk signaal.

Toch is het afbouwen van de staatsschuld niet het enige dat Michel met het geld wil aanvangen. De premier gaf volgens VRT Nieuws aan met Europa te willen onderhandelen: zij hameren op schuldafbouw, maar Michel ziet ruimte om ook investeringen te doen in onder meer mobiliteit.

De premier zit daarmee op dezelfde golflengte als minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Ook hij sprak donderdag in De Ochtend (Radio 1) van een belangrijk signaal naar Europa. Volgens hem kan het mogelijkheden bieden bij de discussie binnen de Unie en de Eurozone voor meer investeringen in infrastructuur, zo klonk het.

Onze partners