Dat verklaarde Charles Michel tijdens een gesprek met televisiezender TV5 Monde.

Michel wees erop dat "in het verleden engagementen zijn aangegaan om een onderhandeling tussen de Europese Unie en Turkije op te starten", maar dat het land "zeer zeer ver verwijderd is van het vervullen van de toetredingsvoorwaarden".

De regeringsleider is naar eigen zeggen "voorstander van een strategisch partnerschap" met Turkije. "Zonder te praten over toetreding kunnen we samen bekijken hoe we omgaan met de kwesties die betrekking hebben op onze veiligheid in Europa en in Turkije, hoe we deze zeer moeilijke kwestie van de vluchtelingenstromen beheren".

'Niet naïef'

Dat werk is reeds volop aan de gang, zo verwees Michel naar de laatste Europese top, waar ingestemd werd met "een proces dat moet proberen om een politieke dialoog met Turkije op gang te brengen".

De premier beklemtoonde opnieuw dat hij niet "naïef" is. "Ik weet dat de Turkse autoriteiten allicht een eigen agenda en eigen belangen hebben, maar de Europese Unie verdedigt ook eigen waarden en belangen."

(Belga/RR)

Dat verklaarde Charles Michel tijdens een gesprek met televisiezender TV5 Monde.Michel wees erop dat "in het verleden engagementen zijn aangegaan om een onderhandeling tussen de Europese Unie en Turkije op te starten", maar dat het land "zeer zeer ver verwijderd is van het vervullen van de toetredingsvoorwaarden". De regeringsleider is naar eigen zeggen "voorstander van een strategisch partnerschap" met Turkije. "Zonder te praten over toetreding kunnen we samen bekijken hoe we omgaan met de kwesties die betrekking hebben op onze veiligheid in Europa en in Turkije, hoe we deze zeer moeilijke kwestie van de vluchtelingenstromen beheren". Dat werk is reeds volop aan de gang, zo verwees Michel naar de laatste Europese top, waar ingestemd werd met "een proces dat moet proberen om een politieke dialoog met Turkije op gang te brengen". De premier beklemtoonde opnieuw dat hij niet "naïef" is. "Ik weet dat de Turkse autoriteiten allicht een eigen agenda en eigen belangen hebben, maar de Europese Unie verdedigt ook eigen waarden en belangen." (Belga/RR)