De vluchtelingendeal met Turkije houdt in dat het land in Griekenland gestrande vluchtelingen opnieuw moet opnemen. In ruil kreeg Turkije 3 miljard euro en zouden de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden hervat.

Michel noemt het vandaag 'frustrerend' dat Europa door die vluchtelingendeal met handen en voeten aan Turkije is gebonden. Als reactie op recente, volgens Michel onaanvaardbare uitspraken van de Turkse president Erdogan, stelt Michel voor om de toetredingsgesprekken tot de EU alvast te bevriezen. Maar ook de vluchtelingendeal zelf mag volgens Michel ter discussie worden gesteld. 'Het is niet mijn droom voor Europa dat de bescherming van onze buitengrenzen aan Erdogan wordt gedelegeerd', zo zegt Michel aan Knack. 'In de toekomst moeten we ervoor zorgen dat we onze eigen grenzen kunnen beschermen, en zelf instaan voor de Europese veiligheid.'

De uitspraken zijn ook opmerkelijk omdat Michel de deal met Turkije vorig jaar nog een deel van de oplossing en 'een stap in de goede richting' noemde. 'Dit kan het business model van de mensensmokkelaars doorbreken en het signaal geven dat het geen zin heeft om de oversteek naar Griekenland te wagen,' aldus Michel toen.

De vluchtelingendeal met Turkije houdt in dat het land in Griekenland gestrande vluchtelingen opnieuw moet opnemen. In ruil kreeg Turkije 3 miljard euro en zouden de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden hervat.Michel noemt het vandaag 'frustrerend' dat Europa door die vluchtelingendeal met handen en voeten aan Turkije is gebonden. Als reactie op recente, volgens Michel onaanvaardbare uitspraken van de Turkse president Erdogan, stelt Michel voor om de toetredingsgesprekken tot de EU alvast te bevriezen. Maar ook de vluchtelingendeal zelf mag volgens Michel ter discussie worden gesteld. 'Het is niet mijn droom voor Europa dat de bescherming van onze buitengrenzen aan Erdogan wordt gedelegeerd', zo zegt Michel aan Knack. 'In de toekomst moeten we ervoor zorgen dat we onze eigen grenzen kunnen beschermen, en zelf instaan voor de Europese veiligheid.'De uitspraken zijn ook opmerkelijk omdat Michel de deal met Turkije vorig jaar nog een deel van de oplossing en 'een stap in de goede richting' noemde. 'Dit kan het business model van de mensensmokkelaars doorbreken en het signaal geven dat het geen zin heeft om de oversteek naar Griekenland te wagen,' aldus Michel toen.