Michel Maus(fiscaal expert):'Diepgravende fiscale ingrepen enkel mogelijk wanneer federale en regionale coalities elkaar aanvullen'

De grote winnaar van deze verkiezingen heeft een verregaande belastinghervorming beloofd. Ik ben benieuwd of men die stap daadwerkelijk kan en durft te zetten. Diepgravende fiscale ingrepen zijn enkel mogelijk wanneer de federale en regionale coalities elkaar aanvullen, dat lijdt geen twijfel. Iedere Vlaamse lastenverlaging kan immers federaal worden gecompenseerd met een verhoging, en vice versa. Om efficiënt te werken moeten de beleidsniveaus elkaar vinden, of elkaar op zijn minst geen stokken in de wielen steken.

Het eeuwige probleem voor N-VA is dat ze in het zuiden van het land geen logische partner heeft. Wat het fiscale beleid betreft, zullen de ideeën van MR ongetwijfeld aansluiten bij het gedachtegoed van N-VA, maar welke andere Franstalige partij gaat mee in die oefening? Een klassieke tripartite is ook mogelijk en die coalitie heeft het voordeel dat je ze naar alle niveaus kunt doortrekken.

Tine Van Rompuy (PVDA en zus van):'Voor PVDA moet het beste nog komen.'

Een historisch sterke uitslag en toch zijn we ontgoocheld: we hadden Peter Mertens zo graag naar het parlement gestuurd. De resultaten in Antwerpen-stad hadden beter gekund, maar Groen kreeg in het slot van de campagne de wind in de zeilen door haar standpunt over de overkapping van de ring. Mijn welgemeende felicitaties aan de verkozenen van Groen: ik zie hen - eerlijk waar - eerder als collega's dan als concurrenten. Wij troosten ons met het fraaie resultaat in Wallonië en met de wetenschap dat onze partij in deze campagne werd verruimd en verjongd. Voor PVDA moet het beste nog komen.

Ik hoop dat Groen of SP.A alsnog in de Vlaamse regering komt, want de rechtse meerderheid die in de steigers lijkt te staan, zou voor de gewone man zeer slecht nieuws zijn. Ik vrees voor de recepten die rechts in volle crisistijd op het arme deel van Vlaanderen gaat loslaten.

Lees nog meer meningen over 25 mei deze week in Knack

Michel Maus(fiscaal expert):'Diepgravende fiscale ingrepen enkel mogelijk wanneer federale en regionale coalities elkaar aanvullen'De grote winnaar van deze verkiezingen heeft een verregaande belastinghervorming beloofd. Ik ben benieuwd of men die stap daadwerkelijk kan en durft te zetten. Diepgravende fiscale ingrepen zijn enkel mogelijk wanneer de federale en regionale coalities elkaar aanvullen, dat lijdt geen twijfel. Iedere Vlaamse lastenverlaging kan immers federaal worden gecompenseerd met een verhoging, en vice versa. Om efficiënt te werken moeten de beleidsniveaus elkaar vinden, of elkaar op zijn minst geen stokken in de wielen steken.Het eeuwige probleem voor N-VA is dat ze in het zuiden van het land geen logische partner heeft. Wat het fiscale beleid betreft, zullen de ideeën van MR ongetwijfeld aansluiten bij het gedachtegoed van N-VA, maar welke andere Franstalige partij gaat mee in die oefening? Een klassieke tripartite is ook mogelijk en die coalitie heeft het voordeel dat je ze naar alle niveaus kunt doortrekken.Tine Van Rompuy (PVDA en zus van):'Voor PVDA moet het beste nog komen.'Een historisch sterke uitslag en toch zijn we ontgoocheld: we hadden Peter Mertens zo graag naar het parlement gestuurd. De resultaten in Antwerpen-stad hadden beter gekund, maar Groen kreeg in het slot van de campagne de wind in de zeilen door haar standpunt over de overkapping van de ring. Mijn welgemeende felicitaties aan de verkozenen van Groen: ik zie hen - eerlijk waar - eerder als collega's dan als concurrenten. Wij troosten ons met het fraaie resultaat in Wallonië en met de wetenschap dat onze partij in deze campagne werd verruimd en verjongd. Voor PVDA moet het beste nog komen.Ik hoop dat Groen of SP.A alsnog in de Vlaamse regering komt, want de rechtse meerderheid die in de steigers lijkt te staan, zou voor de gewone man zeer slecht nieuws zijn. Ik vrees voor de recepten die rechts in volle crisistijd op het arme deel van Vlaanderen gaat loslaten.