‘Michel had ingestemd met onthouding bij stemming VN-migratiepact’: MR ontkent

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en premier Charles Michel. © BelgaImage

Volgens voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had ontslagnemend eerste minister Charles Michel (MR) ingestemd met een onthouding van België bij de stemming over het VN-migratiepact in New York. De MR, de partij van Michel, ontkent die versie van de feiten met klem.

Vóór de N-VA op zaterdag 8 december uit de regering stapte, legde voorzitter Bart De Wever de premier naar eigen zeggen nog een compromis voor: Michel gaat in naam van het parlement naar Marrakesh en België onthoudt zich later tijdens de stemming over het VN-migratiepact in New York. Maar dat voorstel viel op een koude steen, waarna de N-VA-regeringsleden ontslag namen.

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA) wilde de premier dat compromis eigenlijk wel slikken, maar wilden coalitiepartners CD&V en Open VLD niet mee. ‘De premier heeft ‘ok’ gezegd, maar CD&V en Open VLD wilden niet’, zei hij woensdag aan de RTBF.

Bij de partij van de premier ontkennen ze die versie van de feiten met klem. ‘Absoluut niet’, reageerde MR-voorzitter Olivier Chastel. ‘Wij hebben het woord van België altijd willen respecteren, tot op het einde.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content