Michel: 'Arrestatie Abdeslam is extreem belangrijk in strijd tegen terrorisme en voor democratie'

18/03/16 om 21:13 - Bijgewerkt om 21:13

De arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam en twee kompanen is 'extreem belangrijk in de strijd tegen terrorisme en de strijd voor de democratie'. Dat heeft premier Charles Michel gezegd op een persconferentie met de Franse president François Hollande. Die wil dat Abdeslam snel uitgeleverd wordt aan Frankrijk.

'Arrestatie Abdeslam is extreem belangrijk in strijd tegen terrorisme en voor democratie'

Charles Michel en François Hollande © Belga Image

De Belgische eerste minister bedankte de veiligheidsdiensten voor hun 'intens, minutieus en professioneel' werk, dat ze de laatste weken en maanden vaak in erg moeilijke omstandigheden moesten leveren.

Jihadwatcher Montasser AlDe'emeh schrijft op zijn Facebookpagina dat 'het feit dat Abdeslam in België is opgepakt, er misschien op wijst dat hij een aanslag wou plegen.'

Samenwerking

Michel onderstreepte ook de goede samenwerking met Frankrijk. Kort na de aanslagen van 13 november in Parijs zat er ruis op de lijn tussen Brussel en Parijs, na de uitspraak van president Hollande dat de aanslagen voorbereid waren in België. Vrijdag klonk echter niets dan lof, ook van Franse kant.

'De samenwerking sinds de aanvallen, maar ook voordien, was steeds intens. Deze actie heeft nogmaals bewezen dat ze doeltreffend is', aldus Hollande, die de wisselwerking wil voortzetten en zelfs nog opdrijven. Hollande merkte ook op dat de arrestatie ook voor de nabestaanden van de slachtoffers erg belangrijk is.

Uitlevering

De Franse president voegde eraan toe dat hij verwacht dat het Franse gerecht snel de uitlevering zal vragen van Abdeslam. En hij rekent er op dat de Belgische autoriteiten die vraag 'zo welwillend en zo snel mogelijk' zullen beantwoorden.

Hij onderstreepte voorts dat de strijd met de arrestatie van Abdeslam niet voorbij is. 'De arrestatie is een belangrijke, maar geen definitieve stap. Er zijn al arrestaties geweest en er zullen er nog volgen', zei hij, benadrukkend dat het om een 'erg groot netwerk' gaat. (Belga/KVDA)

Volg de laatste updates over de politieactie in Molenbeek in onze live

Onze partners