Meyrem Almaci vs Bart Verhaeghe: ‘In het parlement worden uw belangen soms te veel verdedigd’

© Pieter Clicteur

‘Politici zijn meestal de laatsten die verandering willen’, zegt ondernemer Bart Verhaeghe. ‘En ondernemers hebben niet genoeg oog voor het algemeen belang’, reageert Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Hebben ondernemers voldoende oog voor het algemeen belang? De voorzitters van Club Brugge en Groen kruisen de degens.

Bart Verhaeghe: In dit land zijn ondernemers vaak de boeman. We worden afgeschilderd als mensen die alleen op snelle winst uit zijn. Maar dat is natuurlijk niet zo. Wij werken keihard en zijn heel gepassioneerd met onze job bezig. Op dat vlak hebben we veel met politici gemeen.

Meyrem Almaci: Vergis je niet: ik sta heel positief tegenover ondernemers. Doordat zij risico’s durven te nemen, wordt er welvaart gecreëerd en dat is natuurlijk ontzettend belangrijk voor onze samenleving.

‘Sommige ondernemers hebben te weinig oog voor het algemeen belang.’

Verhaeghe: Ik ben blij dat je dat zegt. Het klopt dat wij vaak gigantische risico’s nemen, maar de meeste mensen beseffen dat niet. Ze zien alleen maar onze winst. Zo is er al veel gezegd over de grote bedragen die Marc Coucke zou verdienen, maar niemand staat erbij stil dat hij wellicht nachtenlang wakker ligt voor elke grote beslissing die hij neemt. Bij mij is dat toch zo. Ik herinner me dat ik aan het begin van mijn carrière in bed lag te piekeren, naar mijn vrouw keek en besloot om haar niet te vertellen dat ik net een zware lening had afgesloten. Er was dan ook geen enkele garantie dat ik zou slagen, want die is er nooit.

Almaci: Dat weet ik en daar heb ik ook respect voor. Alleen vind ik dat sommige ondernemers te weinig oog hebben voor het algemeen belang, zowel op maatschappelijk als op ecologisch vlak. De economie is nochtans onlosmakelijk met de rest van de wereld verbonden.

Verhaeghe: Dat weten wij maar al te goed.

Almaci: Er zijn vandaag inderdaad meer en meer bedrijven die inspanningen doen om duurzaam te ondernemen en werken leefbaar te houden. Zoals Saskia Van Uffelen van Ericsson, die het risico op burn-out onder haar werknemers probeert in te perken. Dat is ontzettend belangrijk. Zeker nu we op een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan: we evolueren weg van de klassieke industrie in de richting van een technologische en digitale economie.

‘Een politicus die verkozen wil geraken kan beter de 70 procent van de bevolking die niet werkt naar de mond praten.’

Verhaeghe: Jij behoort natuurlijk tot een uitgesproken progressieve partij, maar meestal zijn politici de laatsten die voor verandering willen gaan. Ondernemers staan daar veel meer voor open omdat ze de nieuwe evoluties van dichtbij zien. Maar toch wordt er amper naar ons geluisterd.

Almaci: Dat meen je toch niet?

Verhaeghe: Jawel, en ik begrijp ook hoe dat komt. Een politicus die verkozen wil geraken kan beter de 70 procent van de bevolking die niet werkt naar de mond praten. Het levert veel meer op om handjes te gaan schudden in een rusthuis dan samen te zitten met bedrijfsleiders. Als je als ondernemer met politici gaat praten, is dat dan ook louter therapeutisch.

Almaci: Daar ben ik het echt niet mee eens. In het parlement worden de belangen van ondernemers veel vaker verdedigd dan die van armoedeorganisaties of milieubewegingen. Vooral de Open VLD en de N-VA gaan meteen op de rem staan als er voorstellen op tafel liggen waar ondernemers het moeilijk mee hebben.

Lees het volledige interview met Bart Verhaeghe en Meyrem Almaci deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content