Groen-Kamerlid Meyrem Almaci is kandidaat om voorzitter te worden van haar partij. Dat liet ze weten in de Zevende Dag op één. Als 'running mate' kiest ze voor Jeremie Vaneeckhout. Hij is schepen van Ruimtelijke Ordening, Jeugd en Sport in Anzegem. "Een van de sterke parels binnen onze partij die de buitenwereld nog niet kent", noemt ze hem.

De 38-jarige Almaci wil met haar kandidatuur de "verontwaardiging" vanop het terrein over de "hardvochtige keuzes" van de nieuwe, centrumrechtse regeringen vertalen in concrete actie. "Voor het eerst krijgen we zowel op Vlaams als op federaal niveau een rechts beleid dat er voor kiest te besparen op kap van de gewone gezinnen, en dat is niet onze keuze. We moeten nog afwachten, maar als ik zie dat een ticketje voor De Lijn even duur wordt als een brood, dan vraag ik me af hoe een bejaarde die zich wil verplaatsten dat gaat betalen. Dan ben ik echt bezorgd en vraag ik me af waar CD&V zit in dit verhaal", aldus de kandidaat-voorzitter.

Concurrentie

Afgelopen maand kondigde Wouter Van Besien aan dat hij eind dit jaar stopt als voorzitter van Groen. Voorlopig stelde enkel Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt (34) zich kandidaat, zij krijgt nu concurrentie een belangrijk boegbeeld uit de partij. Als ondervoorzitter koos zij voor Wouter De Vriendt.

"Uiteraard delen we 95 procent van onze ideeën, maar meerdere kandidatuurstellingen zijn goed voor het debat en zorgt voor vernieuwing van het denken. Daarom is het goed als er meerdere kandidaten zijn", aldus Almaci.