Met schoenen bekogelde Francken herhaalt: ‘Belgisch visum stap te ver’

Theo Francken belaagd door manifestanten, op beeld van RTL Info. © /

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft op een debat in Charleroi zijn tegenstand voor het toekennen van een Belgisch visum voor het Syrische gezin herhaald. De beslissing van de rechters volgen, “zou een stap te ver zijn”. Tientallen betogers bekogelden de staatssecretaris voor aanvang van het debat.

Theo Francken was in het hotel van Charleroi Airport gastspreker op een bijeenkomst van de plaatselijke MR-afdeling omtrent het het migratiebeleid van de regering. Tientallen betogers bekogelden hem bij aankomst met drank en schoenen.

Volgens VTM Nieuws ging het voornamelijk om vakbondslieden, die bij de ingang van het gebouw hadden plaatsgevat en die pancartes bij zich droegen met onder meer ‘Een visum voor Francken’. Een deel van de betogers slaagde erin om de ingang van het gebouw binnen te geraken. Maar nog altijd volgens VTM kon een grote veiligheidsmacht voorkomen dat ze de conferentiezaal binnendrongen.

Na de incidenten sprak Francken de zaal toe. Onvermijdelijk kwam ook het dossier van het visum voor de Syrische familie ter sprake.

Francken had zich eerder op de dag aangesloten bij de uitspraak van premier Michel dat een visum voor Libanon een oplossing zou brengen.

‘Francken buiten’

Een rechter mag dergelijke beslissing niet in de plaats van de regering nemen, herhaalde Francken. Waar de gemoederen gekalmeerd waren na aanvang van zijn uiteenzetting, liep de temperatuur in de zaal toen opnieuw op. Verschillende aanwezigen haalden hun pancartes boven en scandeerden “Francken buiten”, waarop ze de zaal verlieten.

In deze de beslissing van de rechter volgen, “zou een brug te ver zijn” voor Francken, en in elk geval “een stap te ver”, waarbij hij erop wees dat dat er 60 miljoen vluchtelingen zijn in de wereld. Voorts vroeg Francken onder meer bijkomende plaatsen in de gesloten centra, waar het aantal plaatsen na het aantreden van de regering al opgetrokken werd van 400 naar 600.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content