Met de jeugdbeweging op zomerkamp gaan wordt jaar na jaar populairder

Ninke Neirynck (23) © Debby Termonia
Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

6340 zomerkampen zullen de komende weken 319.504 Vlaamse kinderen opvangen. Chirojeugd Vlaanderen bezit de grootste werking (91.305 kampdeelnemers), gevolgd door Scouts en Gidsen Vlaanderen (54.659) en de Katholieke StudentenActie of KSA (28.702). De aantallen stijgen jaar na jaar, een bewijs dat jongeren zich op zo’n zomerkamp geweldig amuseren.

Ninke Neirynck (23): ‘In onze blote kont’

27e Scouts Edegem

Trekt met zeventienjarige jongens en meisjes rond in Polen.

Ninke Neirynck (23)
Ninke Neirynck (23)© Debby Termonia

Wat doe je als een van de jongeren zich ladderzat drinkt?

Bij zeventienplussers kun je niet de strenge leiding uithangen. Zelf verantwoordelijkheid nemen is sowieso het idee achter zo’n kamp. We drinken weleens iets, maar dit is geen zuipvakantie. Scouts dragen een uniform. We willen dat in ere houden.

Is seks een issue op kamp?

Natuurlijk ontstaan er koppeltjes, want nogmaals: zeventienjarigen kun je niks verbieden. Als het gebeurt, dan bespreken we het. We slapen trouwens met z’n drieën in een tent. Niet om seksuele contacten te ontmoedigen, tentjes van dat formaat zijn gewoon het meest praktisch.

Hoe detecteer je verdoken armoede?

Wij zijn scouts uit Edegem en dat is een rijke gemeente. Ouders die het moeilijk hebben, kunnen een lager lidgeld aanvragen, maar binnen onze groep is dat nog niet gebeurd.

Welk kampverhaal zou je later nooit aan je eigen kinderen durven te vertellen?

In Ierland stonden we in onze blote kont naar passerende automobilisten te zwaaien, langs een bijzonder drukke weg. ( lacht) Ik weet niet meer hoe we daar juist toe kwamen, maar op dat moment leek het erg grappig.


Brecht De Rycke (24): ‘De koksvergadering werd drukker’

Jeugd Rode Kruis Deerlijk

Gaat op kamp in Lokeren met vijfendertig jongens en meisjes van 8 tot 17 jaar.

Brecht De Rycke (24)
Brecht De Rycke (24)© Debby Termonia

Is het Jeugd Rode Kruis een gewone jeugdbeweging?

Ja, denk niet dat wij de hele tijd hartmassage oefenen of benen spalken. Heel af en toe zit er een spel bij met een EHBO-element, maar de nadruk ligt sowieso op plezier.

Hoe gaan jullie om met kinderen met ADHD of andere gedragsstoornissen?

Wij zijn kleinschaliger dan andere jeugdbewegingen. Kinderen die niet zo goed functioneren in een groot gezelschap, bijvoorbeeld omdat ze autisme hebben, floreren bij ons. Het gaat erom mensen nooit als ‘een probleem’ te bekijken. In de groep zitten ook kinderen met een handicap of vluchtelingen. Je trekt ze allemaal mee en maakt er samen één groot feest van.

Zijn er kinderen van andere godsdiensten bij de groep?

Ja. Vooral op de maaltijden heeft dat invloed, want je moet in halal vlees voorzien. We hebben ook kinderen met allergieën of die glutenvrij of vegetarisch eten – de koksvergadering werd de laatste jaren een pak drukker. Toen een vrome tiener daarom vroeg, hebben we op kamp een apart gebedshoekje ingericht. Een kwestie van met iedereen rekening te houden.


Fanny Van Coninckxloey (22): ‘Betere sfeer zonder smartphone’

Chiro Klaasje uit Hemiksem

Gaat met een groep meisjes tussen 14 en 18 jaar naar de Franse Jura.

Fanny Van Coninckxloey (22)
Fanny Van Coninckxloey (22)© Debby Termonia

Controleren ouders hun kinderen wanneer die op kamp gaan?

Meer dan vroeger. We krijgen bijvoorbeeld geregeld de vraag om een dagboek of foto’s te posten op Facebook, maar daar gaan we niet op in: het kamp is van de kinderen. Alle partijen komen er sterker uit wanneer ouders leren loslaten.

Oudere leden mogen tijdens vrije momenten gebruik maken van hun gsm, maar liefst niet te vaak. De sfeer is zoveel beter zonder smartphone. Onze leden zijn daarvan doordrongen: velen laten hun gsm thuis. We houden contact via brieven. Ouderwets, maar het heeft zijn charme.

De wortels van Chiro zijn katholiek. Ben jij zelf gelovig?

Ik ben gedoopt en heb mijn communie gedaan, maar daar hield het voor mij op. Religie komt in onze groep niet aan bod. Wel houden we bezinningsmomenten, zoals een groepsgesprek rond thema’s als vriendschap of een buitenbeentje zijn. Dat begint vaak lacherig, maar draait dan uit op het meest intense, waardevolle moment van het kamp.

Is er al gepest in jullie groep?

Bij de jongste takken is dat een aandachtspunt. Die kinderen beseffen nog niet goed wat ze aanrichten. Als leider moet je daar sterk op ingrijpen. Via teambuildingsspelen maken we duidelijk dat iedereen erbij hoort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content