Mesaanval op Brusselse politieagent: ‘nog geen duidelijkheid over motief’

© Belga

De agent kreeg een messteek in de hals maar raakte niet levensgevaarlijk gewond. De aanvaller kon uitgeschakeld worden.

Een agent van de Brusselse politie is dinsdagochtend aangevallen met een mes. ‘Rond 05.30 uur werd een 44-jarige agent van de Brusselse politie voor het commissariaat aan de Kolenmarkt aangevallen door een man die gewapend was met twee messen’, zegt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de Brusselse lokale politie.

De agent kreeg een messteek in de hals maar raakte niet levensgevaarlijk gewond. Twee andere agenten openden het vuur op de aanvaller en losten drie schoten. De aanvaller werd tweemaal geraakt in de romp en raakte daarbij levensgevaarlijk gewond, klinkt het nog.

De reden voor de aanval is nog onduidelijk, zo meldt het Brusselse parket. In de loop van de voormiddag raakte bekend dat het parket een gerechtelijk onderzoek voor moordpoging in terroristische context geopend heeft.Dat betekent niet dat er al zekerheid is over het terroristische karakter van de feiten. ‘We hebben nog geen duidelijkheid over het motief van de dader’, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. ‘De man kon nog niet verhoord worden. Wel hebben getuigen hem ‘Allahu Akbar’ horen roepen.’

‘Het onderzoek blijft voorlopig ook in handen van het Brusselse parket en wordt niet gefederaliseerd. Op dit moment wijst alles erop dat hij alleen handelde, er zijn geen andere personen opgepakt.’

De aanvaller was een man van Belgische nationaliteit, geboren in 1984, en was geen onbekende voor het gerecht. Sinds 2004 werd hij immers verschillende malen veroordeeld voor diefstallen met geweld. In 2014 werd hij door de kamer van inbeschuldigingstelling geïnterneerd voor een poging doodslag en verboden wapenbezit. In oktober 2018 besloot de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij van de strafuitvoeringsrechtbank hem vrij te laten. Het Brusselse parket had een negatief advies gegeven over die vrijlating maar dat advies werd niet gevolgd en het is niet mogelijk om tegen dergelijke beslissingen van de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij in cassatie te gaan, aldus nog het parket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content