Meryame Kitir: ‘Populisten zaaien onrust aan de poorten van Ford’

© Belga
Simon Demeulemeester

Ford Genk-arbeidster Meryame Kitir benadrukt dat de Ford-werknemers de neuzen in dezelfde richting moeten krijgen na de stemming. Een nipte meerderheid koos voor het hervatten van het werk.

Ford Genk-arbeidster en Kamerlid voor SP.A Meryame Kitir benadrukt dat het belangrijk is dat de Ford-werknemers de neuzen in dezelfde richting krijgen na de stemming. Een nipte meerderheid koos voor het hervatten van het werk.

Ook Meryame Kitir heeft gestemd voor het hervatten van het werk, zo zei ze in De Ochtend op Radio 1: “Omdat het belangrijk is om de onderhandelingen over een sociaal plan opnieuw op te starten. Dit was immers nog geen stemming over een sociaal plan. Die onderhandelingen kunnen we nu weer aanvangen. Zodat de mensen antwoorden krijgen op hun vragen: kunnen ze bijvoorbeeld een nieuwe job aannemen of niet?”

De stemming was niet eenvoudig voor de Ford-werknemers, weet Kitir: “Veel werknemers worstelden met de keuze. Er is op dit moment heel weinig vertrouwen. Er is bijvoorbeeld de vrees dat als we afgewerkte auto’s afleveren, we onze onderhandelingspositie verliezen. Sommigen stemden tegen uit emotionele redenen.”

Kitir: ‘Vakbonden hadden geen tijd om mensen goed te informeren’

Zal de verdeeldheid doorwegen op werkvloer, werd aan Kitir gevraagd. “De vakbonden hebben de kans niet gekregen om de mensen goed te informeren. Dat was moeilijk want iedereen is thuis in plaats van op de werkvloer. Het is ook snel gegaan, de verkiezing volgde kort op de onderhandeling. Het heeft ook meegespeeld dat er populisten – die niet bij Ford werken – onrust zaaien met halve waarheden, de mensen opriepen neen te stemmen en hen opjagen. Ik heb respect voor elke keuze, zolang die maar gemaakt is op basis van juiste informatie.”

Kitir: ‘Geen enkel voorstel zal goed genoeg zijn’

Wat zijn de perspectieven voor de onderhandelingen? “Geen enkel voorstel zal goed genoeg zijn,” denkt Kitir. “Het is een nipte meerderheid, maar een meerderheid. Iedereen moet de uitslag van de stemming respecteren, dat gaat zo in een democratie. Nu is het belangrijk iedereen op een lijn te krijgen en de neuzen in dezelfde richting.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content