Mertens: ‘PVDA gaat voor keuzes van hoop, niet van angst’

Peter Mertens (PVDA) © BELGA

Voor PVDA-voorzitter Peter Merterns moet 2016 het jaar van de hoop worden. ‘Er is Donald Trump. Maar er is ook Bernie Sanders. Er is David Cameron, maar er is ook Jeremy Corbyn. Er is de N-VA, maar er is ook de PVDA.’

PVDA gaat voor keuzes van hoop en niet van angst. Dat was de boodschap van partijvoorzitter Peter Mertens op de nieuwjaarsreceptie in een vrij volgelopen Zuiderpershuis in Antwerpen. Mertens kondigde aan dat PVDA naar de rechter stapt tegen de Turteltaks omdat je elektriciteit geen tweemaal kan belasten: “We zijn een partij met mandatarissen die aan een werknemersloon leven. Wij weten wat het is wanneer de elektriciteitsrekening de hoogte ingaat. Wij weten dat, niet uit de boekskes, maar omdat wij dat allemaal voelen op het einde van de maand, ” zei hij.

“Er is Donald Trump. Maar er is ook Bernie Sanders. Er is David Cameron, maar er is ook Jeremy Corbyn. Er is de N-VA, maar er is ook de PVDA”, vatte hij de boodschap van hoop samen.

Duinkerke

Mertens hekelde ook wat in Calais en Duinkerke gebeurt, of in de Engelse stad Middlebrough, waar de private veiligheidsfirma de deuren van vluchtelingen rood liet schilderen. “Als wij toelaten dat medemensen zo worden behandeld, dan falen we als mensenmaatschappij. Als wij toelaten dat er opnieuw een onder-categorie van mensen wordt gecreëerd dan falen wij. Iedereen moet weten: het begint met de vluchtelingen, de zigeuners, en de stemlozen. Nadien zullen de mensen met een handicap volgen. En dan de langdurig zieken. En de werklozen,” waarschuwde hij.

Hoop betekent voor de PVDA-voorzitter dat er geen hypotheek gelegd wordt op de toekomst, “dat we geen 9 miljard investeren in nieuwe aanvalswapens die niets zullen oplossen”. De partij blijft ijveren voor een diplomatieke oplossing van de Syrische crisis. “Geen patriot-raketten, geen F-35’s en geen ander aanvalstuig. Laten die 9 miljard investeren in de toekomst. In een vredespolitiek en in een klimaatpolitiek die deze aarde leefbaar houdt voor de komende generaties”.

Partijdotaties

Peter Mertens haalde andermaal uit naar de ‘notionele intrestaftrek’, die deze maand tien jaar bestaat en die periode 40 miljard euro heeft gekost. “Dat is 4 miljard euro per jaar. Daarmee kan je bijna alle wachtlijsten voor sociale woningen, voor rusthuizen, en voor kindercrèches wegwerken.”

Mertens benadrukte ook dat PVDA vooral op haar leden en sympathisanten steunt. “44 procent van onze inkomsten komt uit ledenbijdragen. Dat is uniek. Bij alle andere partijen is dat lager dan 5 procent. Slechts 19 procent van onze inkomsten komt uit dotaties. Bij bijna alle andere partijen zit dat boven de 75 procent. Diegenen die elke dag de mond vol hebben over een ’te grote overheid’, zijn precies diegenen die het meest door de overheid gefinancierd worden.” En dan willen de ‘N-VA en andere grote systeempartijen’ de dotatie schrappen die vasthangt aan de stemmen die PVDA in Vlaanderen haalde, voegde Peter Mertens er aan toe. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content