Vlaams Parlementslid en Brugs schepen Mercedes Van Volcem had haar partijgenoten vrijdag opgeroepen om de modellijsten weg te stemmen. In dat ontwerp kreeg de West-Vlaamse liberaal slechts de lijstduwersplek aangeboden op de federale lijst. Een plaats waarin ze zich niet kon vinden. 'Ik ben heel ontgoocheld dat mijn partij zo met mensen omgaat', zei ze in Krant van West-Vlaanderen. 'Mijn kinderen hebben altijd een zeer uithuizige mama gehad en zelden lekker eten gegeten. Elke minuut vrije tijd heb ik in de uitbouw van de partij gestoken.'

Op een vergadering Open VLD West-Vlaanderen kwam er vrijdagavond alsnog een oplossing uit de bus. Stadens burgemeester en parlementslid Francesco Vanderjeugd bood haar zijn derde plaats op de Vlaamse lijst aan en neemt zelf genoegen met de vierde plaats. Mercedes Van Volcem bevestigde intussen het nieuws en toont zich erg tevreden met deze nieuwe wending. De derde plaats op de Vlaamse lijst zou immers wel een verkiesbare plaats moeten zijn, aldus Krant van West-Vlaanderen.

'Veel respect'

'Francesco Vanderjeugd heeft vrijwillig en ongevraagd zijn plaats afgestaan. Dit brengt hem heel veel respect op', zo verklaarde lijsttrekker Bart Tommelein. Momenteel bezetten de West-Vlaamse liberalen drie zetels in het Vlaamse parlement, maar Tommelein mikt met de burgemeester van Staden op een vierde zetel. Burgemeester Marc Doutreluingne van Zwevegem is lijstduwer.

Ook Van Volcem is ingenomen met de geste die Vanderjeugd vrijdagavond deed op een urenlange en bewogen vergadering van de provinciale bestuursleden. 'Francesco wou me echt aan boord houden. Het geeft een fijn gevoel als collega's en het bestuur je werk waarderen en voor je opkomen', reageerde Van Volcem. 'Wat mij betreft is Francesco de Numero Uno van West-Vlaanderen.'

Naar de Kamer wil de partij minstens drie West-Vlaamse vertegenwoordigers sturen. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne trekt de lijst, met bedrijfsleider Kathleen Verhelst op de tweede plaats en eerste schepen Lieven Cobbaert uit Ichtegem op de derde plaats. De lijst wordt geduwd door het Brugse Kamerlid Sandrine De Crom.

Vlaams Parlementslid en Brugs schepen Mercedes Van Volcem had haar partijgenoten vrijdag opgeroepen om de modellijsten weg te stemmen. In dat ontwerp kreeg de West-Vlaamse liberaal slechts de lijstduwersplek aangeboden op de federale lijst. Een plaats waarin ze zich niet kon vinden. 'Ik ben heel ontgoocheld dat mijn partij zo met mensen omgaat', zei ze in Krant van West-Vlaanderen. 'Mijn kinderen hebben altijd een zeer uithuizige mama gehad en zelden lekker eten gegeten. Elke minuut vrije tijd heb ik in de uitbouw van de partij gestoken.'Op een vergadering Open VLD West-Vlaanderen kwam er vrijdagavond alsnog een oplossing uit de bus. Stadens burgemeester en parlementslid Francesco Vanderjeugd bood haar zijn derde plaats op de Vlaamse lijst aan en neemt zelf genoegen met de vierde plaats. Mercedes Van Volcem bevestigde intussen het nieuws en toont zich erg tevreden met deze nieuwe wending. De derde plaats op de Vlaamse lijst zou immers wel een verkiesbare plaats moeten zijn, aldus Krant van West-Vlaanderen.'Francesco Vanderjeugd heeft vrijwillig en ongevraagd zijn plaats afgestaan. Dit brengt hem heel veel respect op', zo verklaarde lijsttrekker Bart Tommelein. Momenteel bezetten de West-Vlaamse liberalen drie zetels in het Vlaamse parlement, maar Tommelein mikt met de burgemeester van Staden op een vierde zetel. Burgemeester Marc Doutreluingne van Zwevegem is lijstduwer. Ook Van Volcem is ingenomen met de geste die Vanderjeugd vrijdagavond deed op een urenlange en bewogen vergadering van de provinciale bestuursleden. 'Francesco wou me echt aan boord houden. Het geeft een fijn gevoel als collega's en het bestuur je werk waarderen en voor je opkomen', reageerde Van Volcem. 'Wat mij betreft is Francesco de Numero Uno van West-Vlaanderen.' Naar de Kamer wil de partij minstens drie West-Vlaamse vertegenwoordigers sturen. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne trekt de lijst, met bedrijfsleider Kathleen Verhelst op de tweede plaats en eerste schepen Lieven Cobbaert uit Ichtegem op de derde plaats. De lijst wordt geduwd door het Brugse Kamerlid Sandrine De Crom.