‘Mentaal welzijn op het werk moet topprioriteit zijn’

Frank Vandenbroucke (Vooruit). © belga

Mentaal welzijn op het werk staat hoog op de agenda van de regering. Er komt daarom een overheidscampagne om alles taboes rond stress en burn-outs de wereld uit te helpen.

Het aantal Belgen met een burn-out of depressie steeg de voorbije vier jaar elk jaar met 10 procent. Eén op de drie werknemers zegt regelmatig of constant stress te ervaren. De nieuwe verplichting om te telewerken zorgt bovendien voor extra druk. ‘Een nieuwe klap in ons gezicht’, verwoordt Elke Van Hoof, klinisch psycholoog aan de Vrije Universiteit Brussel, het.

Voor de regering staat mentaal welzijn op het werk dan ook hoog op de agenda, zegt minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Een federaal actieplan is op poten gezet. Er komt een informatie- en sensibiliseringscampagne. Het is ook de bedoeling om de aandacht voor mentaal welzijn structureel te verankeren in het regeringsbeleid.

De campagne omvat een website (www.ikvoelmegoedophetwerk.be) met info, tips en andere diensten voor zowel werknemers, werkgevers als zelfstandigen. Er komen spotjes op de radio en via sociale media. Mentale veerkracht staat daarbij centraal. ‘Werknemers moeten hun pc durven wegleggen, en durven spreken met hun collega’s en de werkgever’, aldus Vandenbroucke. ‘Meer dan ooit geldt dat alles start met een goed gesprek en goede afspraken.’

Behalve een informatiecampgane volgt ook een oproep naar projecten rond welzijn op het werk, en is het bedoeling goede praktijken structureel in het beleid te verankeren. Concreet denkt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) daarbij al zeker aan een kader voor telewerken en het recht op deconnectie. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wees erop dat dat recht op deconnectie ook al werd aangekaart bij de sociale partners.

Partner Content