De ombudsdienst Pensioenen vraagt een wettelijke oplossing voor mensen die na hun 65ste verder blijven werken en ziek vallen. De ombudsdienst kreeg al klachten binnen van mensen die in dat geval een aantal maanden zonder inkomen vielen. Dat bleek op de voorstelling van het jaarverslag 2012 van de ombudsdienst.

Mensen die na hun 65ste blijven verder werken en ziek vallen, riskeren hun inkomen te verliezen. Ombudsman Tony Van Der Steen haalde het concrete voorbeeld aan van een man die na zijn 65ste bleef verder werken en ziek viel. Hij kreeg een maand gewaarborgd inkomen van zijn werkgever, maar daarna betaalde de mutualiteit hem geen uitkering uit. Het duurde zelfs drie maanden voor de mutualiteit hem daarvan op de hoogte gebracht. Als hij uiteindelijk zijn pensioen opnieuw aanvraagt, kende de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) dat pas de maand daarop toe.

"De man had dus vier maanden geen inkomen", zei de ombudsman. "We hebben in dat geval een positief resultaat kunnen bemiddelen. De RVP betaalde het pensioen met terugwerkende kracht uit omdat de man op zijn 65ste niet verzaakt had aan het ambtshalve onderzoek van zijn pensioenrechten. Had hij dat wel gedaan, was hij zijn geld kwijt".

Geen pensioenrechten

Bijkomend probleem is dat iemand die na zijn 65ste blijft werken en vanwege ziekte enkele maanden een pensioen krijgt, dat jaar geen pensioenrechten meer kan opbouwen. De ombudsman vraagt de politiek om een wettelijke oplossing, maar raadt mensen die langer blijven werken in de tussentijd aan om de pensioenrechten wel degelijk te laten onderzoeken.

Minister De Croo belooft oplossing op korte termijn

Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) belooft op korte termijn alvast een oplossing. "De bedoeling is om mensen langer aan het werk te houden. Mensen mogen daar niet het slachtoffer van worden", zei hij bij de presentatie van het jaarverslag. (Belga/SD)

De ombudsdienst Pensioenen vraagt een wettelijke oplossing voor mensen die na hun 65ste verder blijven werken en ziek vallen. De ombudsdienst kreeg al klachten binnen van mensen die in dat geval een aantal maanden zonder inkomen vielen. Dat bleek op de voorstelling van het jaarverslag 2012 van de ombudsdienst. Mensen die na hun 65ste blijven verder werken en ziek vallen, riskeren hun inkomen te verliezen. Ombudsman Tony Van Der Steen haalde het concrete voorbeeld aan van een man die na zijn 65ste bleef verder werken en ziek viel. Hij kreeg een maand gewaarborgd inkomen van zijn werkgever, maar daarna betaalde de mutualiteit hem geen uitkering uit. Het duurde zelfs drie maanden voor de mutualiteit hem daarvan op de hoogte gebracht. Als hij uiteindelijk zijn pensioen opnieuw aanvraagt, kende de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) dat pas de maand daarop toe. "De man had dus vier maanden geen inkomen", zei de ombudsman. "We hebben in dat geval een positief resultaat kunnen bemiddelen. De RVP betaalde het pensioen met terugwerkende kracht uit omdat de man op zijn 65ste niet verzaakt had aan het ambtshalve onderzoek van zijn pensioenrechten. Had hij dat wel gedaan, was hij zijn geld kwijt". Geen pensioenrechtenBijkomend probleem is dat iemand die na zijn 65ste blijft werken en vanwege ziekte enkele maanden een pensioen krijgt, dat jaar geen pensioenrechten meer kan opbouwen. De ombudsman vraagt de politiek om een wettelijke oplossing, maar raadt mensen die langer blijven werken in de tussentijd aan om de pensioenrechten wel degelijk te laten onderzoeken. Minister De Croo belooft oplossing op korte termijnMinister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) belooft op korte termijn alvast een oplossing. "De bedoeling is om mensen langer aan het werk te houden. Mensen mogen daar niet het slachtoffer van worden", zei hij bij de presentatie van het jaarverslag. (Belga/SD)