Het gaslek dat zich donderdag heeft voorgedaan in een hogedrukleiding van gasnetwerkbeheerder Fluxys zou te wijten zijn aan een menselijke vergissing. Dat blijkt althans uit de eerste onderzoeksresultaten van gasnetwerkbeheerder Fluxys.

Donderdagnamiddag ontsnapte er op de grens van Rotselaar, Holsbeek en Leuven een grote hoeveelheid gas uit de nieuwe leiding van Fluxys. Een duizendtal inwoners in een straal van 1 kilometer werd geëvacueerd. Het verkeer op de nabijgelegen autosnelweg E314 tussen Aarschot en Leuven werd een tijdje stilgelegd, net als het treinverkeer tussen beide plaatsen.

Fluxys had donderdag het raden naar de oorzaak van het lek. Maar vrijdag meldde het bedrijf op basis van de eerste onderzoeksresultaten dat een menselijke vergissing ertoe zou geleid hebben dat aardgas voortijdig onder hoge druk in een nog
niet operationele aftakking is terechtgekomen. Het lek situeerde zich in die aftakking.

De maatschappij wijst erop dat de nieuwe leiding onder toezicht van een onafhankelijk controleorganisme uitvoerig werd getest voor ze in gebruik werd genomen. Het onderzoek bevestigt volgens de maatschappij de positieve resultaten van de voorafgaande testen.

'Daarmee is uitgesloten dat een structureel gebrek aan de infrastructuur aan de basis zou liggen van het incident', aldus Fluxys. De beheerder van het aardgasnetwerk neemt de verantwoordelijkheid voor het incident op zich.

Het gaslek dat zich donderdag heeft voorgedaan in een hogedrukleiding van gasnetwerkbeheerder Fluxys zou te wijten zijn aan een menselijke vergissing. Dat blijkt althans uit de eerste onderzoeksresultaten van gasnetwerkbeheerder Fluxys. Donderdagnamiddag ontsnapte er op de grens van Rotselaar, Holsbeek en Leuven een grote hoeveelheid gas uit de nieuwe leiding van Fluxys. Een duizendtal inwoners in een straal van 1 kilometer werd geëvacueerd. Het verkeer op de nabijgelegen autosnelweg E314 tussen Aarschot en Leuven werd een tijdje stilgelegd, net als het treinverkeer tussen beide plaatsen.Fluxys had donderdag het raden naar de oorzaak van het lek. Maar vrijdag meldde het bedrijf op basis van de eerste onderzoeksresultaten dat een menselijke vergissing ertoe zou geleid hebben dat aardgas voortijdig onder hoge druk in een nog niet operationele aftakking is terechtgekomen. Het lek situeerde zich in die aftakking.De maatschappij wijst erop dat de nieuwe leiding onder toezicht van een onafhankelijk controleorganisme uitvoerig werd getest voor ze in gebruik werd genomen. Het onderzoek bevestigt volgens de maatschappij de positieve resultaten van de voorafgaande testen. 'Daarmee is uitgesloten dat een structureel gebrek aan de infrastructuur aan de basis zou liggen van het incident', aldus Fluxys. De beheerder van het aardgasnetwerk neemt de verantwoordelijkheid voor het incident op zich.