‘Men zou Didier Reynders Pontius Pilatus-allures kunnen verwijten’ (Koen Geens)

Koen Geens (CD&V) © BELGA

Minister van Financiën Koen Geens reageert op de kritiek die vicepremier Didier Reynders bij de voorstelling van zijn jongste boek had geuit op zijn CD&V-opvolgers.

‘Didier Reynders lijkt op een voetballer die met de bal voor de tribune jongleert met het oog op de volgende match.’ Op die manier reageerde minister van Financiën Koen Geens (CD&V) in De Ochtend op Radio 1 op de kritiek die vicepremier Didier Reynders (MR) bij de voorstelling van zijn jongste boek had geuit op zijn CD&V-opvolgers, Steven Vanackere en Koen Geens. ‘Ik vind het jammer en had liever lof gehoord over de CD&V-ministers, maar ik heb er geen probleem mee’, zei Geens.

Didier Reynders had onder meer uitgehaald naar de ‘pestbelastingen’ die zijn opvolgers hadden goedgekeurd. ‘Nu ik al twee jaar in een nieuwe regering zit, stel ik vast dat we toe zijn aan een tweede CD&V-minister van Financiën en dat er nooit zoveel discussie geweest is over de belasting op bedrijfswagens, over de hogere belasting op spaargeld, over de monsterboete van 309 procent en een hele reeks gelijkaardige maatregelen. Ook de hogere belasting voor liquidatieboni heeft de Vlaamse bedrijfsleiders de gordijnen in gejaagd’, zegt Reynders.

Pontius Pilatus-allures

‘Ik ben blij voor meneer Reynders dat hij geen christen-democraat is, want men zou hem Pontius Pilatus-allures verwijten’, reageert Koen Geens in De ochtend. ‘Hij wast zijn handen in onschuld, het is een pre-electorale uitspraak die hij gedaan heeft, en als goede christen-democraten moeten we hem die vergeven.’

Geens noemt Reynders’ verwijten bovendien ‘niet helemaal juist, zelfs vrij fout’. Volgens Geens zijn de monsterboetes van 309 procent tot stand gekomen onder paars, onder Reynders. ‘De christen-democraten hebben dat dan rechtgezet’, zegt Geens. Over de bedrijfswagens zegt Geens dat dit opgenomen was in het regeerakkoord. ‘Reynders was daarbij.’

Geens wijst er ook op dat de MR in de federale regering zit, en dat alle maatregelen bij consensus worden genomen. ‘Ik had liever wat lof gezien voor de CD&V-ministers van Financiën die toch vrij moedig zijn geweest.’

Belangenconflict van Vanackere

Op de kritiek van Reynders dat Steven Vanackere (CD&V) als minister van Financiën in een belangenconflict zou zijn terecht gekomen bij de nasleep van de Dexia-affaire, antwoordde Geens dat Vanackere daar zelf al op had gereageerd in Villa Politica (met de opmerking dat Reynders gedurende 12 jaar zelf geen toonbeeld van een goede minister van Financiën was geweest, nvdr), en voorts wilde Geens zich niet laten verleiden tot een partijtje moddergooien naar elkaar. ‘Ik zit niet zo in mekaar zoals anderen in de politiek’ en ‘ik zal dan ook niet in het publiek zulke dingen zeggen’, zei Geens.

Over het positieve rapport van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s voor België, zei Koen Geens nog: ‘We hebben het goed gedaan de voorbije twee jaar. Ik ondervind op de vergaderingen met mijn Europese ambtgenoten dat er veel respect is voor het beleid van deze regering.’ (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content