"Ik heb altijd mijn bereidheid om te praten aan de Waalse vakbonden kenbaar gemaakt", zei Geens in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Geens wacht naar eigen zeggen op een antwoord van de vakbonden. Tegelijk betreurt de CD&V-minister dat de gevangenen in het lopende conflict "als chantagemiddel" worden gebruikt.

Volgens Geens zijn de acties deels te verklaren door de onzekerheid die er onder de cipiers leeft over hun toekomst. "Ze willen verzekerd zijn van hun lot tot 2019. Maar dat is vandaag niet mogelijk." "Ik ben ook bereid gevangenis per gevangenis te bekijken, om de mensen gerust te stellen. Maar men zegt: de minister moet eerst (de nieuwe gevangenis van) Haren bouwen en de overbevolking reduceren. Ik kan niet alles tegelijk. Bovendien beginnen de werken aan Haren binnenkort. En de overbevolking heb ik al voor een deel teruggedrongen."

Geens: "Ik ben al heel wat van mijn engagementen nagekomen. Men moet ook bereid zijn om dat te zien. Ik kan op twintig maanden tijd geen mirakels doen."

Volgens de CD&V-minister wordt er dagelijks bekeken of er voldoende personeel is in de gevangenissen. "Dit is geen humanitaire ramp. Maar ik vind niet dat cipiers de gevangenen als chantagemiddel mogen gebruiken."

Voorlopig gaat minister Geens geen cipiers opvorderen. Wanneer komt er dan een doorbraak of oplossing? "Wijze mensen fixeren geen deadlines. We moeten zien dat we dit in overleg doen", aldus Geens. (Belga/JH)

"Ik heb altijd mijn bereidheid om te praten aan de Waalse vakbonden kenbaar gemaakt", zei Geens in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Geens wacht naar eigen zeggen op een antwoord van de vakbonden. Tegelijk betreurt de CD&V-minister dat de gevangenen in het lopende conflict "als chantagemiddel" worden gebruikt. Volgens Geens zijn de acties deels te verklaren door de onzekerheid die er onder de cipiers leeft over hun toekomst. "Ze willen verzekerd zijn van hun lot tot 2019. Maar dat is vandaag niet mogelijk." "Ik ben ook bereid gevangenis per gevangenis te bekijken, om de mensen gerust te stellen. Maar men zegt: de minister moet eerst (de nieuwe gevangenis van) Haren bouwen en de overbevolking reduceren. Ik kan niet alles tegelijk. Bovendien beginnen de werken aan Haren binnenkort. En de overbevolking heb ik al voor een deel teruggedrongen." Geens: "Ik ben al heel wat van mijn engagementen nagekomen. Men moet ook bereid zijn om dat te zien. Ik kan op twintig maanden tijd geen mirakels doen." Volgens de CD&V-minister wordt er dagelijks bekeken of er voldoende personeel is in de gevangenissen. "Dit is geen humanitaire ramp. Maar ik vind niet dat cipiers de gevangenen als chantagemiddel mogen gebruiken." Voorlopig gaat minister Geens geen cipiers opvorderen. Wanneer komt er dan een doorbraak of oplossing? "Wijze mensen fixeren geen deadlines. We moeten zien dat we dit in overleg doen", aldus Geens. (Belga/JH)