'Megabestelling' voor wegpolitie: 121 motoren, Audi's en Volvo's

25/11/17 om 09:51 - Bijgewerkt om 12:17

Bron: Belga

De nationale wegpolitie krijgt 121 nieuwe motoren en auto's, een investering van ongeveer 6 miljoen euro. "Het gaat om een megabestelling zoals er al lang geen meer geweest is", klinkt het bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

'Megabestelling' voor wegpolitie: 121 motoren, Audi's en Volvo's

Jan Jambon © belga

"96 voertuigen zijn al besteld, de overige 25 volgen binnen de twee weken", zegt Olivier Van ­Raemdonck, de woordvoerder van Jambon in De Gazet van Antwerpen.

Behalve motoren gaat het om 37 Volvo's en 27 Audi's. De investeringen zijn hoognodig. Volgens de woordvoerder worden de bestelde voertuigen als 'het neusje van de zalm' omschreven.

"Er zijn voertuigen die meer dan 300.000 kilometer op de teller hebben. Dat kan echt niet meer. De wegpolitie is ook wat achtergebleven door de zware investeringen in de terreurbestrijding. Daarom gaan we nu voor een inhaalbeweging, in materieel en in manschappen", aldus de woordvoerder.

"De wegpolitie is ook wat achtergebleven door de zware investeringen in de terreurbestrijding. Daarom gaan we nu voor een inhaalbeweging, in materieel en in manschappen."

De wegpolitie telt momenteel 900 manschappen, terwijl het er 1.200 zouden moeten zijn.

In de provincie Henegouwen is maar de helft van het kader ingevuld. De vakbonden hebben daar in een reactie op het tekort al een stakingsaanzegging ingediend.

In de provincie Antwerpen is de situatie iets beter, maar niet veel. "We zijn met zo'n 70 operationele mensen, die de baan opgaan, terwijl het er in theorie 120 zouden moeten zijn", zegt vakbondsafgevaardigde Patrick Sodermans, van de socialistische ACOD in De Gazet van Antwerpen.

De agenten van de wegpolitie zijn de bekende 'zwaantjes', die op snelle motoren of in al dan niet anonieme wagens over de snelwegen en ringwegen cruisen.

Ze zetten te snelle chauffeurs of verdachte voertuigen naar de kant, houden alcoholcontroles en doen de vaststellingen na ongevallen.

Onze partners