Meerderheidspartijen verdedigen rol koning bij regeringsvorming

De meerderheidspartijen zijn het er over eens dat de koning zijn privileges moet behouden bij de vorming van de federale regering.

Binnen de meerderheidspartijen lopen de meningen uiteen over de modernisering van het koningschap, maar zowel Vlamingen als Franstaligen zijn wel voorstander van het behoud van de koninklijke privileges bij de vorming van de federale regering. Dat bleek tijdens het politieke discussieprogramma Mise au point op de Franstalige openbare omroep RTBF.

Bij CD&V, Open VLD, SP.A, PS, MR, Ecolo en CDH klonk het unisono: de koning moet de rol behouden om na verkiezingen politici te consulteren en (in)formateurs aan te stellen.

“Elke andere oplossing zou ontzettend ingewikkeld zijn”, meende Guy Vanhengel (Open VLD). Hij vroeg zich af hoe, zonder de “arbitrage” van de koning, de partij of de politieke familie zou moeten worden bepaald die het heft in handen neemt de dag na de verkiezingen, in een politiek landschap dat zo “gecompliceerd” is als dat van België.

“Wij zijn akkoord om de bevoegdheden van de koning bij de vorming van de regering te behouden”, aldus Servais Verherstraeten (CD&V). Hij verwees naar het feit dat het Paleis in staat is om “de zaken te kalmeren” in het geval van een “communautaire storm” zoals die “om de tien jaar” wel eens opsteekt in ons land.

CDH meest conservatief

“De koning kan die rol blijven spelen”, pikte Pascal Smet (SP.A) in. Voor hem is dat ook “het enige belangrijke punt in het debat”.

Voor het overige lopen de meningen uiteen, of het nu om het genaderecht gaat, de goedkeuring van wetteksten door de koning, of het toekennen van adellijke titels. De CDH stelt zich in al die kwesties wel het meest conservatief op. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content