De MR heeft recentelijk een peiling gehouden onder zijn kiezers over een mogelijke Zweedse of kamikazecoalitie, waarbij de Franstalige liberalen als enige Franstalige partij in een federale regering zouden stappen met N-VA, CD&V en Open Vld. Tussen 65 en 70 procent van de bevraagden zou zo'n regering een goede oplossing vinden, schrijft La Libre Belgique .

Een grote meerderheid van het MR-electoraat meent dat een "kamikaze" de beste oplossing zou zijn om de hervormingen door te voeren die het land nodig heeft, luidens de formulering van de vraag. De helft van de bevraagden gelooft ook dat dit scenario zich zal voltrekken.

Weinig enthousiasme voor klassieke tripartite

Ook werd gepolst naar het enthousiasme voor andere coalities. Een klassieke tripartite kan maar weinig enthousiasme losweken. De Brusselse PS'er Philippe Moureaux liet zich intussen al kritisch uit over een kamikazecoalitie. 'Groot media-offensief om het onverdedigbare te verdedigen: een regering die wordt gedomineerd door een Vlaamse tsunami tegenover een Franstalig golfje', tweette Moureaux .

'De MR bereidt ons niet voor op een kamikazecoalitie, maar op de coalitie van de ontkenning van haar engagementen', voegde hij er aan toe. 'Een MR die voor enkele portefeuilles de bevelen van de N-VA uitvoert. Arme gedupeerde en in de steek gelaten Franstaligen.'

In het RTBF-programma La Première had ontslagnemend vicepremier Joëlle Milquet (CDH) eveneens kritiek op de coalitie. Ze vindt die niet moedig, maar 'laf'.

(Belga/SD)

Een grote meerderheid van het MR-electoraat meent dat een "kamikaze" de beste oplossing zou zijn om de hervormingen door te voeren die het land nodig heeft, luidens de formulering van de vraag. De helft van de bevraagden gelooft ook dat dit scenario zich zal voltrekken. Ook werd gepolst naar het enthousiasme voor andere coalities. Een klassieke tripartite kan maar weinig enthousiasme losweken. De Brusselse PS'er Philippe Moureaux liet zich intussen al kritisch uit over een kamikazecoalitie. 'Groot media-offensief om het onverdedigbare te verdedigen: een regering die wordt gedomineerd door een Vlaamse tsunami tegenover een Franstalig golfje', tweette Moureaux . 'De MR bereidt ons niet voor op een kamikazecoalitie, maar op de coalitie van de ontkenning van haar engagementen', voegde hij er aan toe. 'Een MR die voor enkele portefeuilles de bevelen van de N-VA uitvoert. Arme gedupeerde en in de steek gelaten Franstaligen.' In het RTBF-programma La Première had ontslagnemend vicepremier Joëlle Milquet (CDH) eveneens kritiek op de coalitie. Ze vindt die niet moedig, maar 'laf'.(Belga/SD)