De overheid slaagt er steeds beter in afgewezen asielzoekers en mensen zonder papieren uit ons land te doen vertrekken. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) op basis van de eerste cijfers van het in juni 2011 gestarte samenwerkingsproject 'SeFoR' dat vreemdelingen intensiever informeert en opvolgt.

Het opvolgen van eenieder die een dergelijk bevel kreeg, zou wel nog steeds een onmogelijke opgave zijn. Voor de vrijwillige terugkeer houdt de SeFoR-samenwerking onder meer in dat de gemeente waar een uitgewezen migrant woont, het bevel om het grondgebied te verlaten betekent en hem een infobrochure in de eigen taal bezorgt.

Indien de vreemdeling in kwestie op het bevel ingaat, meldt hij dat aan de gemeente. Via SeFoR wordt het terugkeertraject verder opgevolgd. In 2011 en 2012 kozen in totaal respectievelijk 3.870 en 5.656 mensen voor een vrijwillige terugkeer, 20 procent onder hen deed dat via SeFoR.

SeFoR staat voor 'Sensibilisering, Follow-up en Return' en bereikt volgens Maggie De Block (Open VLD) een nieuwe groep vreemdelingen: migranten die in privéwoningen verblijven in plaats van opvangcentra.

Parket

"Het project focust zowel op vrijwillige terugkeer als op het repatriëren van personen die een probleem vormen voor de openbare orde en veiligheid", aldus De Block.

"Het gaat in dat laatste geval zowel om zware criminelen zoals dieven en drugsdealers, als om fraudeurs of mensen die schijnhuwelijken aangingen. We werken hiervoor samen met de parketten."

Bart Somers: 'Trendbreuk'

Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD), die met zijn stad meewerkt aan het project, is tevreden over de eerste resultaten. "Deze samenwerking heeft voor een trendbreuk gezorgd op het vlak van instroom, een toename van het vrijwillig terugkeren veroorzaakt en een afname van de overlast door criminele illegalen", zegt hij.

SeFoR houdt sinds mei van dit jaar ook voor het eerst bij hoeveel mensen er zelfstandig, dit wil zeggen vrijwillig én op eigen kracht, terugkeerden. In mei waren dat er 143, in juni nog eens 126. (Belga/AVE)

De overheid slaagt er steeds beter in afgewezen asielzoekers en mensen zonder papieren uit ons land te doen vertrekken. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) op basis van de eerste cijfers van het in juni 2011 gestarte samenwerkingsproject 'SeFoR' dat vreemdelingen intensiever informeert en opvolgt. Het opvolgen van eenieder die een dergelijk bevel kreeg, zou wel nog steeds een onmogelijke opgave zijn. Voor de vrijwillige terugkeer houdt de SeFoR-samenwerking onder meer in dat de gemeente waar een uitgewezen migrant woont, het bevel om het grondgebied te verlaten betekent en hem een infobrochure in de eigen taal bezorgt. Indien de vreemdeling in kwestie op het bevel ingaat, meldt hij dat aan de gemeente. Via SeFoR wordt het terugkeertraject verder opgevolgd. In 2011 en 2012 kozen in totaal respectievelijk 3.870 en 5.656 mensen voor een vrijwillige terugkeer, 20 procent onder hen deed dat via SeFoR. SeFoR staat voor 'Sensibilisering, Follow-up en Return' en bereikt volgens Maggie De Block (Open VLD) een nieuwe groep vreemdelingen: migranten die in privéwoningen verblijven in plaats van opvangcentra. Parket"Het project focust zowel op vrijwillige terugkeer als op het repatriëren van personen die een probleem vormen voor de openbare orde en veiligheid", aldus De Block. "Het gaat in dat laatste geval zowel om zware criminelen zoals dieven en drugsdealers, als om fraudeurs of mensen die schijnhuwelijken aangingen. We werken hiervoor samen met de parketten." Bart Somers: 'Trendbreuk'Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD), die met zijn stad meewerkt aan het project, is tevreden over de eerste resultaten. "Deze samenwerking heeft voor een trendbreuk gezorgd op het vlak van instroom, een toename van het vrijwillig terugkeren veroorzaakt en een afname van de overlast door criminele illegalen", zegt hij. SeFoR houdt sinds mei van dit jaar ook voor het eerst bij hoeveel mensen er zelfstandig, dit wil zeggen vrijwillig én op eigen kracht, terugkeerden. In mei waren dat er 143, in juni nog eens 126. (Belga/AVE)