De ombudsdienst van Brussels Airport heeft in een periode van drie maanden - tussen april en juni - bijna 15.000 klachten van omwonenden van de luchthaven geregistreerd. In het volledige jaar 2013 waren dat er 'slechts' 9.770. Dat meldt de krant L'Echo.

De aanzienlijke stijging is volgens de krant een gevolg van het nieuwe spreidingsplan dat staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) in februari invoerde. Dat spreidingsplan hield een aantal maatregelen in om de geluidshinder rond Brussels Airport te verminderen, zooals onder andere een wijziging in de vluchtroutes. Uit een vergelijking van de Brusselse regering van de drie weken voor en na de invoering van het plan, bleek echter dat het luchtverkeer boven de hoofdstad enorm was toegenomen: van 150.000 naar bijna 400.000 inwoners die overvlogen worden. Daarnaast wees een studie van Leefmilieu Brussel op een forse stijging van het aantal schendingen van de Brusselse geluidsnormen.

De ombudsdienst telde 5.215 klachten in april, 3.593 in mei en 5.945 in juni. De stijging van het aantal klachten lijkt vooral afkomstig uit de gemeenten Etterbeek, Elsene, Schaarbeek en Sint-Pieters-Woluwe.

De ombudsdienst van de luchthaven zal binnenkort een vierde personeelslid moeten aanwerven om beter in te spelen op de stijging van het aantal klachten. (Belga/WB)

De ombudsdienst van Brussels Airport heeft in een periode van drie maanden - tussen april en juni - bijna 15.000 klachten van omwonenden van de luchthaven geregistreerd. In het volledige jaar 2013 waren dat er 'slechts' 9.770. Dat meldt de krant L'Echo. De aanzienlijke stijging is volgens de krant een gevolg van het nieuwe spreidingsplan dat staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) in februari invoerde. Dat spreidingsplan hield een aantal maatregelen in om de geluidshinder rond Brussels Airport te verminderen, zooals onder andere een wijziging in de vluchtroutes. Uit een vergelijking van de Brusselse regering van de drie weken voor en na de invoering van het plan, bleek echter dat het luchtverkeer boven de hoofdstad enorm was toegenomen: van 150.000 naar bijna 400.000 inwoners die overvlogen worden. Daarnaast wees een studie van Leefmilieu Brussel op een forse stijging van het aantal schendingen van de Brusselse geluidsnormen. De ombudsdienst telde 5.215 klachten in april, 3.593 in mei en 5.945 in juni. De stijging van het aantal klachten lijkt vooral afkomstig uit de gemeenten Etterbeek, Elsene, Schaarbeek en Sint-Pieters-Woluwe. De ombudsdienst van de luchthaven zal binnenkort een vierde personeelslid moeten aanwerven om beter in te spelen op de stijging van het aantal klachten. (Belga/WB)