Dat blijkt uit onderzoek van Marc Hooghe en Bram Vanhoutte, twee wetenschappers van de KULeuven. Hooghe en Vanhoutte onderzochten het aantal zelfdodingen in
Vlaanderen in de periode 1996-2005. Daarbij concentreerden ze zich vooral op mannen omdat die verantwoordelijk zijn voor drie kwart van het aantal zelfdodingen in het Vlaams Gewest.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal zelfdodingen in het Vlaams Gewest per regio sterk verschilt. In gebieden waar veel oudere alleenstaanden wonen, is het risico op zelfdoding het hoogst. De meeste zelfdodingen komen voor in de plattelandsgemeenten in West- en Oost-Vlaanderen. Jonge mensen trekken vaak weg uit die streken, waardoor de oudere inwoners meer en meer geïsoleerd raken.

Minder zelfdoding in grootsteden

In gemeenten met een relatief arme en oudere bevolking en veel alleenstaanden, zoals Ronse, Menen en Gent, ligt het zelfdodingscijfer 25 tot 30 procent hoger dan het Vlaamse gemiddelde. In jonge en diverse gemeenten zoals Genk, Dilbeek en Schoten ligt dat cijfer 20 procent lager dan het gemiddelde. De provincie Limburg heeft het laagste zelfdodingscijfer van Vlaanderen, gevolgd door Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Vroeger werd vaak aangenomen dat er meer zelfdodingen waren in anonieme grootsteden, maar deze studie ontkracht dit. Steden hebben over het algemeen een relatief jonge bevolking, wat de kans op zelfdoding volgens de onderzoekers ook bij de ouderen doet afnemen. (Belga)

Dat blijkt uit onderzoek van Marc Hooghe en Bram Vanhoutte, twee wetenschappers van de KULeuven. Hooghe en Vanhoutte onderzochten het aantal zelfdodingen in Vlaanderen in de periode 1996-2005. Daarbij concentreerden ze zich vooral op mannen omdat die verantwoordelijk zijn voor drie kwart van het aantal zelfdodingen in het Vlaams Gewest. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal zelfdodingen in het Vlaams Gewest per regio sterk verschilt. In gebieden waar veel oudere alleenstaanden wonen, is het risico op zelfdoding het hoogst. De meeste zelfdodingen komen voor in de plattelandsgemeenten in West- en Oost-Vlaanderen. Jonge mensen trekken vaak weg uit die streken, waardoor de oudere inwoners meer en meer geïsoleerd raken. Minder zelfdoding in grootsteden In gemeenten met een relatief arme en oudere bevolking en veel alleenstaanden, zoals Ronse, Menen en Gent, ligt het zelfdodingscijfer 25 tot 30 procent hoger dan het Vlaamse gemiddelde. In jonge en diverse gemeenten zoals Genk, Dilbeek en Schoten ligt dat cijfer 20 procent lager dan het gemiddelde. De provincie Limburg heeft het laagste zelfdodingscijfer van Vlaanderen, gevolgd door Antwerpen en Vlaams-Brabant. Vroeger werd vaak aangenomen dat er meer zelfdodingen waren in anonieme grootsteden, maar deze studie ontkracht dit. Steden hebben over het algemeen een relatief jonge bevolking, wat de kans op zelfdoding volgens de onderzoekers ook bij de ouderen doet afnemen. (Belga)