Op landelijk niveau zitten ziekenhuizen op dit moment nog in fase 0, wat wil zeggen dat 15 procent van de bedden op intensive care voorbehouden wordt voor covid-19-patiënten.

'Woensdag wordt er opgeschaald naar Fase 1A', zegt Meyfroidt. 'Van de zowat 2.000 bedden op intensieve zorgen zal er dan een 500-tal voorbehouden zijn voor covid-patiënten. Dat maakt het voor de ziekenhuizen makkelijker om aan verdeling van patiënten te doen.'

Meyfroidt had de opschaling eerder al onvermijdelijk genoemd, gezien de evolutie van de besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames in ons land.

De intensivist benadrukt wel dat de ziekenhuizen beter voorbereid zijn dan in maart, maar dat het hoe dan ook een moeilijke periode wordt. 'We hebben uiteraard lessen getrokken uit de eerste piek en slaan nu veel vroeger alarm', aldus Meyfroidt.

'Maar het staat vast dat we voor een zeer zware herfst staan. De cijfers zullen sowieso nog zeker een week verder blijven stijgen, pas dan gaan we kunnen zien hoe goed de nieuwe maatregelen worden opgevolgd.' (Belga)

Op landelijk niveau zitten ziekenhuizen op dit moment nog in fase 0, wat wil zeggen dat 15 procent van de bedden op intensive care voorbehouden wordt voor covid-19-patiënten. 'Woensdag wordt er opgeschaald naar Fase 1A', zegt Meyfroidt. 'Van de zowat 2.000 bedden op intensieve zorgen zal er dan een 500-tal voorbehouden zijn voor covid-patiënten. Dat maakt het voor de ziekenhuizen makkelijker om aan verdeling van patiënten te doen.' Meyfroidt had de opschaling eerder al onvermijdelijk genoemd, gezien de evolutie van de besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames in ons land. De intensivist benadrukt wel dat de ziekenhuizen beter voorbereid zijn dan in maart, maar dat het hoe dan ook een moeilijke periode wordt. 'We hebben uiteraard lessen getrokken uit de eerste piek en slaan nu veel vroeger alarm', aldus Meyfroidt. 'Maar het staat vast dat we voor een zeer zware herfst staan. De cijfers zullen sowieso nog zeker een week verder blijven stijgen, pas dan gaan we kunnen zien hoe goed de nieuwe maatregelen worden opgevolgd.' (Belga)