Op dit moment is het gebruik van cannabis als medicijn in ons land enkel toegelaten in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Het nieuwe KB moet dat opentrekken naar verdeling via de apotheek voor goedgekeurde geneesmiddelen. Voorlopig komt enkel Savitex in aanmerking. Bovendien, zo werd bepaald na evaluatie door het geneesmiddelenagentschap FAGG, is het voorlopig enkel aangewezen als behandeling voor het verlichten van de symptomen bij patiënten met spasticiteit door multiple sclerose die niet reageerden op andere medicatie. Patiënten met bijvoorbeeld terminale kanker, neuropathische pijnen of dwarslaesie die hun pijn willen verlichten met medicinale cannabis, zijn voorlopig niet opgenomen in de doelgroep van Sativex.

Nultolerantie

"De wetenschappelijke evidentie werd niet voldoende aangetoond tijdens de klinische proeven", verduidelijkte De Block in de Kamercommissie Volksgezondheid. Heel wat commissieleden hadden daar vragen voor De Block, na de heisa rond de nultolerantie voor drugs uit het regeerakkoord. "Ik ben zelf altijd tegen een gedoogbeleid voor cannabis geweest en dat strookt perfect met het regeerakkoord. Ik heb als dokter steeds gewezen op de verslavende en kwalijke gevolgen", beklemtoonde ze. Van onenigheid met N-VA-voorzitter Bart De Wever en de coalitiepartners was volgens haar geen sprake.

Niettemin zal er binnenkort in de Kamercommissie wel degelijk nog gedebatteerd worden rond het Belgische drugsbeleid. Zo komt de Algemene Cel Drugs binnenkort met het aangekondigde rapport dat mee aan de basis lag van de heisa rond De Block. "Ik zal vanzelfsprekend dit rapport en de informatie terugkoppelen naar de interministeriële conferentie Volksgezondheid en de leden van deze commissie", aldus de minister. Iets wat voorgangster Laurette Onkelinx (PS) prompt toejuichte als een duidelijke reactie tegen "burgemeester van Antwerpen" De Wever, die elk debat volgens haar in de kiem gesmoord had. Maar daar ging De Block niet in mee. "Ik zal het rapport lezen en bespreken. Meer of minder heb ik niet gezegd", besloot ze. (Belga/TE)

Op dit moment is het gebruik van cannabis als medicijn in ons land enkel toegelaten in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Het nieuwe KB moet dat opentrekken naar verdeling via de apotheek voor goedgekeurde geneesmiddelen. Voorlopig komt enkel Savitex in aanmerking. Bovendien, zo werd bepaald na evaluatie door het geneesmiddelenagentschap FAGG, is het voorlopig enkel aangewezen als behandeling voor het verlichten van de symptomen bij patiënten met spasticiteit door multiple sclerose die niet reageerden op andere medicatie. Patiënten met bijvoorbeeld terminale kanker, neuropathische pijnen of dwarslaesie die hun pijn willen verlichten met medicinale cannabis, zijn voorlopig niet opgenomen in de doelgroep van Sativex. "De wetenschappelijke evidentie werd niet voldoende aangetoond tijdens de klinische proeven", verduidelijkte De Block in de Kamercommissie Volksgezondheid. Heel wat commissieleden hadden daar vragen voor De Block, na de heisa rond de nultolerantie voor drugs uit het regeerakkoord. "Ik ben zelf altijd tegen een gedoogbeleid voor cannabis geweest en dat strookt perfect met het regeerakkoord. Ik heb als dokter steeds gewezen op de verslavende en kwalijke gevolgen", beklemtoonde ze. Van onenigheid met N-VA-voorzitter Bart De Wever en de coalitiepartners was volgens haar geen sprake. Niettemin zal er binnenkort in de Kamercommissie wel degelijk nog gedebatteerd worden rond het Belgische drugsbeleid. Zo komt de Algemene Cel Drugs binnenkort met het aangekondigde rapport dat mee aan de basis lag van de heisa rond De Block. "Ik zal vanzelfsprekend dit rapport en de informatie terugkoppelen naar de interministeriële conferentie Volksgezondheid en de leden van deze commissie", aldus de minister. Iets wat voorgangster Laurette Onkelinx (PS) prompt toejuichte als een duidelijke reactie tegen "burgemeester van Antwerpen" De Wever, die elk debat volgens haar in de kiem gesmoord had. Maar daar ging De Block niet in mee. "Ik zal het rapport lezen en bespreken. Meer of minder heb ik niet gezegd", besloot ze. (Belga/TE)