Het tekort heeft te maken met grondstoffen: die zijn er niet voldoende en daardoor kunnen niet alle medicijnen gemaakt worden. Bovendien worden ook veel medicijnen geëxporteerd, waardoor er niet genoeg geneesmiddelen overblijven in ons land, aldus VTM. Eind vorig jaar trok de apothekersbond al aan de alarmbel, toen waren er 400 medicijnen te kort. De voorbije dagen steeg dat tot een piek van 428. Vandaag staan op de website van het federaal geneesmiddelenagenstchap (FAGG) 419 geneesmiddelen officieel onbeschikbaar geregistreerd voor meer dan 14 dagen.

Kortlopende tekorten, van enkele dagen, zijn er bij 207 verschillende geneesmiddelen, zo bevestigt Lieven Zwaenepoel, woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Het tekort komt voor een deel door productie- en distributieproblemen bij de fabrikanten en deels door internationale marktmechanismen, zoals besparingen op het aanleggen van voorraden en de uitvoer van geneesmiddelen. 'Bijvoorbeeld het stilvallen van een fabrikant kan zich meteen internationaal laten gevoelen. Het probleem is niet nieuw en internationaal', aldus Zwaenepoel.

Omdat het probleem zo groot en reëel is, wordt er gewerkt aan een verstrenging van de leveringsplicht. Binnen het FAGG wordt ook een platform getest om zorgverstrekkers te ondersteunen bij het zoeken naar alternatieven.

Het tekort heeft te maken met grondstoffen: die zijn er niet voldoende en daardoor kunnen niet alle medicijnen gemaakt worden. Bovendien worden ook veel medicijnen geëxporteerd, waardoor er niet genoeg geneesmiddelen overblijven in ons land, aldus VTM. Eind vorig jaar trok de apothekersbond al aan de alarmbel, toen waren er 400 medicijnen te kort. De voorbije dagen steeg dat tot een piek van 428. Vandaag staan op de website van het federaal geneesmiddelenagenstchap (FAGG) 419 geneesmiddelen officieel onbeschikbaar geregistreerd voor meer dan 14 dagen. Kortlopende tekorten, van enkele dagen, zijn er bij 207 verschillende geneesmiddelen, zo bevestigt Lieven Zwaenepoel, woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Het tekort komt voor een deel door productie- en distributieproblemen bij de fabrikanten en deels door internationale marktmechanismen, zoals besparingen op het aanleggen van voorraden en de uitvoer van geneesmiddelen. 'Bijvoorbeeld het stilvallen van een fabrikant kan zich meteen internationaal laten gevoelen. Het probleem is niet nieuw en internationaal', aldus Zwaenepoel. Omdat het probleem zo groot en reëel is, wordt er gewerkt aan een verstrenging van de leveringsplicht. Binnen het FAGG wordt ook een platform getest om zorgverstrekkers te ondersteunen bij het zoeken naar alternatieven.