"Als minister van Media kan en mag ik mij niet mengen in individuele gevallen bij de VRT-Nieuwsdienst. Net zomin als andere ministers en politici trouwens. Maar als minister van Media kan ik mij wel buigen over de algemene principes van de openbare omroep." Dat antwoordt minister van Media Sven Gatz (Open VLD) op een schrijven van de VVJ (Vereniging van Vlaamse Journalisten), waarin die haar ongerustheid en onvrede uitte over toenemende politieke bemoeienissen bij de VRT. Het bericht staat donderdag te lezen op de website van de VVJ.

Met name het Canvas-programma De Afspraak kwam de voorbije weken een paar keer in een politieke storm terecht. Denk aan de forse kritiek van CD&V-minister Joke Schauvliege na een uitzending met komiek Wouter Deprez. En eerder was er het gecontesteerde interview met de teruggekeerde Syrië-strijder Younes Delefortrie. Na dat incident tikte minister van Media Sven Gatz de VRT openlijk op de vingers en zei hij dat de beheersovereenkomst zou aangescherpt worden.

Excelleren in kwaliteit

De VVJ had de mediaminister een brief gestuurd waarin ze zich ongerust en kritisch toonde over de groeiende "politieke bemoeienissen" bij de openbare omroep. In zijn antwoord op die brief beklemtoont minister Gatz zijn "geloof in een sterke openbare omroep, die zijn maatschappelijke opdracht duurzaam kan blijven vervullen en daarnaast ook de mediamarkt rondom haar versterkt".

Dat betekent echter ook dat hij van de VRT kan verwachten dat ze in al haar nieuws- en informatiegerelateerde programma's "excelleert in kwaliteit". Gatz laat het volgens de VVJ aan de VRT-nieuwsdienst zelf over om te bekijken "of de huidige codes, raden en procedures binnen de VRT hiertoe volstaan". Tegelijk rekent hij er op dat de VRT "echt de nodige lessen trekt uit wat is gebeurd en de nodige maatregelen inbouwt in de processen". De openbare omroep krijgt daarvoor de 'komende weken' de tijd, luidt het. (Belga/TE)

"Als minister van Media kan en mag ik mij niet mengen in individuele gevallen bij de VRT-Nieuwsdienst. Net zomin als andere ministers en politici trouwens. Maar als minister van Media kan ik mij wel buigen over de algemene principes van de openbare omroep." Dat antwoordt minister van Media Sven Gatz (Open VLD) op een schrijven van de VVJ (Vereniging van Vlaamse Journalisten), waarin die haar ongerustheid en onvrede uitte over toenemende politieke bemoeienissen bij de VRT. Het bericht staat donderdag te lezen op de website van de VVJ. Met name het Canvas-programma De Afspraak kwam de voorbije weken een paar keer in een politieke storm terecht. Denk aan de forse kritiek van CD&V-minister Joke Schauvliege na een uitzending met komiek Wouter Deprez. En eerder was er het gecontesteerde interview met de teruggekeerde Syrië-strijder Younes Delefortrie. Na dat incident tikte minister van Media Sven Gatz de VRT openlijk op de vingers en zei hij dat de beheersovereenkomst zou aangescherpt worden. De VVJ had de mediaminister een brief gestuurd waarin ze zich ongerust en kritisch toonde over de groeiende "politieke bemoeienissen" bij de openbare omroep. In zijn antwoord op die brief beklemtoont minister Gatz zijn "geloof in een sterke openbare omroep, die zijn maatschappelijke opdracht duurzaam kan blijven vervullen en daarnaast ook de mediamarkt rondom haar versterkt". Dat betekent echter ook dat hij van de VRT kan verwachten dat ze in al haar nieuws- en informatiegerelateerde programma's "excelleert in kwaliteit". Gatz laat het volgens de VVJ aan de VRT-nieuwsdienst zelf over om te bekijken "of de huidige codes, raden en procedures binnen de VRT hiertoe volstaan". Tegelijk rekent hij er op dat de VRT "echt de nodige lessen trekt uit wat is gebeurd en de nodige maatregelen inbouwt in de processen". De openbare omroep krijgt daarvoor de 'komende weken' de tijd, luidt het. (Belga/TE)