In Mechelen worden GAS-boetes voortaan enkel effectief toegepast voor 9 overlastfenomenen. Dat maakte burgemeester Bart Somers bekend. Minderjarigen krijgen nooit een GAS-boete, behalve bij diefstal.

De nieuwe GAS-reglementering komt er na een uitgebreide evaluatie van de algemene bestuurlijke politieverordening (ABP) die alle regels verzamelt die in een stad door de politie kunnen bestraft worden.

Burgemeester Somers kondigde eind vorig jaar al aan dat een herziening van de reglementering zich opdrong nadat zijn stad herhaaldelijk in het nieuws kwam met absurde GAS-boetes. Zo kregen enkele jongeren een GAS-boete voor het eten van een broodje in de portiek van een kerk. De herziening van de reglementering verwijst absurde regels en mogelijke absurde toepassing van regels naar de prullenmand.

Tientallen artikels worden geschrapt

Tal van amendementen op de ABP leidden tot een herziening. Daardoor worden 35 artikels volledig geschrapt en 8 gedeeltelijk. Nog eens 14 artikels worden inhoudelijk verfijnd of verduidelijkt. "De ABP is kindvriendelijker gemaakt, er zijn minder sanctioneerbare feiten en de bepalingen zijn duidelijker dan voordien", verklaart Somers.

Waarschuwingen voor boomcars en nachtlawaai

Voortaan leiden slechts 9 overlastfenomenen nog tot een GAS-boete: diefstal, vandalisme, vervuilen openbare ruimte, wildplassen, fout parkeren, inname en herstel openbaar domein, betreden verboden terrein, boomcars en nachtlawaai, waarbij bij de laatste twee eerst een waarschuwing wordt gegeven.

Er wordt steeds gekeken of de overtreding van de 9 fenomenen ook effectief heeft geleid tot overlast. Alle andere gevallen van overtreding van het ABP leiden altijd eerst tot een waarschuwing en pas bij herhaalde overtreding leiden tot een effectieve bestraffing.

Minderjarigen krijgen enkel GAS-boete bij diefstal

Minderjarigen krijgen nooit een GAS-boete, behalve bij diefstal. "Ook 12-jarigen weten dat ze niet mogen stelen, dus daar is geen discussie over", zegt Somers. "In alle andere gevallen wordt het NERO-traject opgestart, waarbij we samen met de ouders aan de jongeren uitleggen waarom iets niet mag en hen op pedagogisch verantwoorde wijze willen bijsturen." De vernieuwde GAS-reglementering wordt dinsdag aan de gemeenteraad voorgelegd en binnen een jaar geëvalueerd.

In Mechelen worden GAS-boetes voortaan enkel effectief toegepast voor 9 overlastfenomenen. Dat maakte burgemeester Bart Somers bekend. Minderjarigen krijgen nooit een GAS-boete, behalve bij diefstal. De nieuwe GAS-reglementering komt er na een uitgebreide evaluatie van de algemene bestuurlijke politieverordening (ABP) die alle regels verzamelt die in een stad door de politie kunnen bestraft worden.Burgemeester Somers kondigde eind vorig jaar al aan dat een herziening van de reglementering zich opdrong nadat zijn stad herhaaldelijk in het nieuws kwam met absurde GAS-boetes. Zo kregen enkele jongeren een GAS-boete voor het eten van een broodje in de portiek van een kerk. De herziening van de reglementering verwijst absurde regels en mogelijke absurde toepassing van regels naar de prullenmand.Tientallen artikels worden geschraptTal van amendementen op de ABP leidden tot een herziening. Daardoor worden 35 artikels volledig geschrapt en 8 gedeeltelijk. Nog eens 14 artikels worden inhoudelijk verfijnd of verduidelijkt. "De ABP is kindvriendelijker gemaakt, er zijn minder sanctioneerbare feiten en de bepalingen zijn duidelijker dan voordien", verklaart Somers. Waarschuwingen voor boomcars en nachtlawaai Voortaan leiden slechts 9 overlastfenomenen nog tot een GAS-boete: diefstal, vandalisme, vervuilen openbare ruimte, wildplassen, fout parkeren, inname en herstel openbaar domein, betreden verboden terrein, boomcars en nachtlawaai, waarbij bij de laatste twee eerst een waarschuwing wordt gegeven. Er wordt steeds gekeken of de overtreding van de 9 fenomenen ook effectief heeft geleid tot overlast. Alle andere gevallen van overtreding van het ABP leiden altijd eerst tot een waarschuwing en pas bij herhaalde overtreding leiden tot een effectieve bestraffing. Minderjarigen krijgen enkel GAS-boete bij diefstal Minderjarigen krijgen nooit een GAS-boete, behalve bij diefstal. "Ook 12-jarigen weten dat ze niet mogen stelen, dus daar is geen discussie over", zegt Somers. "In alle andere gevallen wordt het NERO-traject opgestart, waarbij we samen met de ouders aan de jongeren uitleggen waarom iets niet mag en hen op pedagogisch verantwoorde wijze willen bijsturen." De vernieuwde GAS-reglementering wordt dinsdag aan de gemeenteraad voorgelegd en binnen een jaar geëvalueerd.