Mechelen monitort luchtkwaliteit met slimme meettoestellen

Mechelen

De stad Mechelen installeert de komende dagen verschillende meettoestellen die de luchtkwaliteit in kaart zullen brengen. Aan de hand van die gegevens wordt bekeken waar men dient in te grijpen en hoe dat het best gebeurt.

De nieuwe toestellen vormen een aanvulling op de vijftig kleinere modellen die door buurtcomité Rondom ’t Veer werden geïnstalleerd.

Luchtkwaliteit

Mechelen zal geen lage-emmissiezone invoeren, dat werd vrijdag al bekend. Wel gaat de stad inzetten op betere luchtkwaliteit. Om dit te doen wordt op zeven plaatsen in de stad een meettoestel geplaatst waar een tiental verschillende dingen worden gemeten, zoals CO2-hoeveelheid, fijn stof, ozon, temperatuur en luchtvochtigheid.

Met die data, die ook ter beschikking zullen staan van de burger, kan het bestuur aan de slag om bepaalde ingrepen te doen. ‘Deze gesofisticeerde meettoestellen maken deel uit van een Europees project en zullen een zestal maanden in onze stad hangen’, zegt schepen van Klimaat en Milieu Marina De Bie (Groen).

‘Door de verzamelde gegevens openbaar te maken, kunnen ook burgers of technologiebedrijven hun suggesties doen. De stad wil met deze cijfers de invloed nagaan van verschillende verkeerssituaties en omgevingen op de luchtkwaliteit in Mechelen.’

De Vlaamse Milieumaatschappij en buurtcomité Rondom ’t Veer hebben al verschillende meettoestellen in de stad geplaatst. De resultaten van al die metingen worden meegenomen in een klimaatplan dat de luchtkwaliteit verbetert en de stad zo klimaatneutraal mogelijk moet maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content