Mayeur excuseert zich: ‘Natuurlijk verwar ik 6 miljoen Vlamingen niet met 450 hooligans’

Bart De Wever en Yvan Mayeur © Belga
Simon Demeulemeester

‘Vlaanderen is Brussel komen bevuilen met zijn extremisten, het publiek van N-VA en Bart De Wever.’ Dat zei Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) na de passage van hooligans in Brussel. Hij verontschuldigt zich daar nu voor.

Brussel burgemeester Yvan Mayeur heeft zich tijdens de gemeenteraad verontschuldigd voor zijn uitspraken over de manifestatie van 450 hooligans aan de Brussselse beurs. Dat schrijft Belga.

‘Het is niet het imago van Brussel dat werd besmeurd. Het is Vlaanderen dat Brussel is komen bevuilen met zijn extremisten, het publiek van N-VA en Bart De Wever,’ zo zei een woedende Mayeur. Hij zei in één adem ook zijn vertrouwen op in minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA).

‘Natuurlijk verwar ik 6 miljoen Vlamingen niet met 450 hooligans’

“Het klopt dat ik gezegd heb dat het om Vlaamse hooligans ging. Ik heb daar oprecht spijt van en verontschuldig me bij deze bij alle mensen die zich hierdoor beledigd voelen. Het was niet mijn bedoeling om Vlaanderen te kwetsen, maar wel de schandalige manier waarop de politie van Vilvoorde heeft gehandeld aan te klagen. Ik heb pas later vernomen dat er ook extreme voetbalsupporters uit andere provincies aanwezig waren. Natuurlijk verwar ik 6 miljoen Vlamingen niet met 450 hooligans”, zei Brussels burgemeester Ivan Mayeur.

Onder andere Bianca Debaets (Open Vld) en Bart D’hondt (Groen) noemde de excuses een eerste belangrijke stap om het vertrouwen van de Brusselaars terug te winnen.

Daarnaast lag burgemeester Mayeur ook onder vuur voor zijn terechtwijzing van de politie nadat ze op 2 april verschillende extreem-linkse betogers hadden opgepakt aan de Beurs. Er waren ook een twintigtal politiemensen aanwezig om te luisteren naar Mayeur zijn uitleg. “De politie staat al maanden onder een enorme druk en ze leveren geweldig werk”, aldus Mayeur. “We zijn gesprekken opgestart met de politievakbonden om in de eerste plaats naar hen te luisteren, maar ook een antwoord te bieden op al hun vragen.”

Brusselse politie wil ook excuses van Mayeur

Eerder vandaag schreef Brusselsnieuws.be dat de Brusselse politie excuses eist van hun hoofd, burgemeester Mayeur. Om dat te bekomen, zouden ze massaal de gemeenteraad bijwonen, schrijft Brusselnieuws.be. ‘In burger zullen we aanwezig zijn en de burgemeester interpelleren’, aldus Nicolas Beckers van politievakbond NSPV.

De politievakbonden hebben maandagochtend ook een onderhoud gehad met Mayeur, onder meer over de arrestaties op het Beursplein op 2 april. Mayeur had kritiek geuit omdat verschillende linkse activisten werden opgepakt. De vakbonden waren na afloop van het gesprek tevreden, zegt NSPV-afgevaardigde Frédéric Fortunato.

Toch hebben de agenten nog de gemeenteraad van maandagavond bijgewoond om hun vastberadenheid te tonen.

De ene arrestatie is de andere niet

Hooligans verzamelden in Vilvoorde en trokken dan naar het Brusselse beursgebouw om te manifesteren tegen terrorisme. De politie deed verschillende aanhoudingen
Hooligans verzamelden in Vilvoorde en trokken dan naar het Brusselse beursgebouw om te manifesteren tegen terrorisme. De politie deed verschillende aanhoudingen© Jurgen Augusteyns

Het conflict draait rond de verschillende arrestaties die de politie verrichte op het Brusselse Beursplein op 2 april. Er werden toen verschillende linkse manifestanten opgepakt. Er was immers een samenscholingsverbod, maar volgens Mayeur gold dat enkel voor extreemrechtse groeperingen.

Die uitleg viel niet in goede aarde bij de politie. Mayeur had onder andere laten weten dat hij zijn korpschef ging ondervragen over de arrestaties.

Na het gesprek maandag wilde de burgemeester geen commentaar kwijt. Volgens de vakbonden heeft Mayeur verzekerd dat hij zich beperkt tot het volgen van de procedures om de gegrondheid van de vele arrestaties na te gaan, en in het bijzonder die van de voorzitter van de Ligue des Droits de l’Homme, Alexis Deswaef. “Als de procedure uitwijst dat de politie correct heeft gewerkt en de uitgevaardigde ordonnanties liet respecteren, engageerde de burgemeester zich ertoe een mededeling te maken om de politie te ondersteunen”, aldus Fortunato. (belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content