Dat bleek bij de bespreking van de beleidsnota Mobiliteit in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. Minister Ben Weyts wil enkel nog een snelheid van 90 kilometer per uur op wegen met een middenberm.

Het Vlaams gewest telt 2.683 kilometer aan gewestwegen waar 90 kilometer per uur mag worden gereden. Omdat die snelheid de norm is, moet ze niet worden aangegeven met een verkeersbord. Op 5.188 kilometer mag slechts 70 worden gereden en daar moet de snelheid na elk kruispunt opnieuw worden aangeduid. "Een slechte zaak voor de leesbaarheid", vindt parlementslid Dirk de Kort (CD&V). Samen met de andere meerderheidspartijen zal hij een decreet opstellen om van 70 de nieuwe norm te maken. "Er zal dus een groot aantal borden met 70 verdwijnen, terwijl er met 90 worden bijgeplaatst", zegt hij.

Mobiliteitminister Ben Weyts (N-VA) verklaarde na een vraag van onder meer Joris Vandenbroucke (SP.A) zelfs nog verder te willen gaan. "Niet enkel het verkeer langs gewestwegen is een stuk drukker geworden, ook de bewoning is toegenomen", zegt hij. "Daarom wil ik dat 90 kilometer per uur beperkt blijft tot wegen met een middenberm." (Belga/TE)

Dat bleek bij de bespreking van de beleidsnota Mobiliteit in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. Minister Ben Weyts wil enkel nog een snelheid van 90 kilometer per uur op wegen met een middenberm. Het Vlaams gewest telt 2.683 kilometer aan gewestwegen waar 90 kilometer per uur mag worden gereden. Omdat die snelheid de norm is, moet ze niet worden aangegeven met een verkeersbord. Op 5.188 kilometer mag slechts 70 worden gereden en daar moet de snelheid na elk kruispunt opnieuw worden aangeduid. "Een slechte zaak voor de leesbaarheid", vindt parlementslid Dirk de Kort (CD&V). Samen met de andere meerderheidspartijen zal hij een decreet opstellen om van 70 de nieuwe norm te maken. "Er zal dus een groot aantal borden met 70 verdwijnen, terwijl er met 90 worden bijgeplaatst", zegt hij. Mobiliteitminister Ben Weyts (N-VA) verklaarde na een vraag van onder meer Joris Vandenbroucke (SP.A) zelfs nog verder te willen gaan. "Niet enkel het verkeer langs gewestwegen is een stuk drukker geworden, ook de bewoning is toegenomen", zegt hij. "Daarom wil ik dat 90 kilometer per uur beperkt blijft tot wegen met een middenberm." (Belga/TE)