Als er niet snel nieuwe plaatsen komen, zal dat cijfer zelfs nog zakken, schrijft De Morgen.

Normaal gezien stijgt het aantal opvangplaatsen wanneer het aantal asielaanvragen stijgt. Na een registratie bij DVZ heeft elke asielzoeker immers recht op bed, bad, brood en begeleiding. Hoe groter de vraag, hoe groter het aanbod. Maar sinds Nieuwjaar geldt de omgekeerde logica omdat er te weinig plaatsen zijn.

Fedasil vroeg aan Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, om een plafond te zetten op het aantal asielaanvragen per dag. Francken stemde daarmee in en legde DVZ op om de asielaanvragen maar mondjesmaat te behandelen. Elke dag mogen er maar 50 tot 60 mensen hun aanvraag doen. Asielzoekers die geen aanvraag kunnen doen, krijgen een convocatie of brief met een nieuwe datum waarop ze zich kunnen melden.

Het probleem is dat heel wat tijdelijke opvangcentra de voorbije weken de deuren hebben gesloten. En de volgende maanden zullen ook de centra in Bredene, Mol en Lommel sluiten.

(Belga/RR)

Als er niet snel nieuwe plaatsen komen, zal dat cijfer zelfs nog zakken, schrijft De Morgen.Normaal gezien stijgt het aantal opvangplaatsen wanneer het aantal asielaanvragen stijgt. Na een registratie bij DVZ heeft elke asielzoeker immers recht op bed, bad, brood en begeleiding. Hoe groter de vraag, hoe groter het aanbod. Maar sinds Nieuwjaar geldt de omgekeerde logica omdat er te weinig plaatsen zijn.Fedasil vroeg aan Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, om een plafond te zetten op het aantal asielaanvragen per dag. Francken stemde daarmee in en legde DVZ op om de asielaanvragen maar mondjesmaat te behandelen. Elke dag mogen er maar 50 tot 60 mensen hun aanvraag doen. Asielzoekers die geen aanvraag kunnen doen, krijgen een convocatie of brief met een nieuwe datum waarop ze zich kunnen melden. Het probleem is dat heel wat tijdelijke opvangcentra de voorbije weken de deuren hebben gesloten. En de volgende maanden zullen ook de centra in Bredene, Mol en Lommel sluiten. (Belga/RR)