Mathias De Clercq wil kraken strafbaar maken

© Belga

Kamerlid Mathias De Clercq (Open VLD) heeft een wetsvoorstel klaar om kraken expliciet strafbaar te maken.

Kamerlid Mathias De Clercq (Open VLD) heeft een wetsvoorstel klaar om kraken expliciet strafbaar te maken. Het fenomeen is momenteel niet verboden en eigenaars kunnen krakers pas laten uitzetten na een omslachtige burgerrechtelijke procedure.

“Het is onaanvaardbaar dat de huidige wettelijke bepalingen het eigendomsrecht niet volledig kunnen garanderen”, vindt De Clercq. “Deze federale ingreep zal de uitzettingsprocedure versnellen en de rechtszekerheid van de eigenaar vergroten.”

96 kraakpanden in Gent

Het Kamerlid voert cijfers aan over Gent, waar hij eerste schepen is, om aan te tonen dat de kraakproblematiek in sommige steden steeds groter wordt. “Volgens de Gentse politie zijn er in de stad 96 panden gekraakt en tellen deze 480 bewoners. Op een gespecialiseerde kraaksite werd onlangs zelfs een register met een 300-tal leegstaande panden in Gent gepubliceerd. Er wordt fijntjes uitgelegd hoe je een pand kan kraken, gebruik moet maken van de lacunes in de wetgeving en je rechten als kraker kan doen gelden”, legt De Clercq uit.

Hoewel krakers het eigendomsrecht met de voeten treden, is kraken momenteel niet verboden of strafbaar. Krakers kunnen de onschendbaarheid van de woning inroepen. Daardoor mag de politie het pand niet zonder huiszoekingsbevel betreden om braak en eventuele beschadiging van het onroerend goed vast te stellen. Om krakers effectief te laten uitzetten, moeten eigenaars een omslachtige burgerrechtelijke procedure aanspannen bij de vrederechter.

Betrappen op heterdaad

Maar volgens De Clercq blijkt het voor eigenaars in de praktijk bijzonder moeilijk hun eigendom, die vaak ook aan waarde verliest door allerlei schade, te laten ontruimen. Daarnaast hebben stedelijke overheden en politie simpelweg te weinig juridische armslag om de eigenaars daarbij te helpen. Daarom dient hij een wetsvoorstel in om kraken expliciet strafbaar te maken zodat het recht op onschendbaarheid van de woning niet langer een beletsel vormt voor uitzetting.

“De politie kan dan het principe van heterdaad toepassen, het pand binnenkomen, de krakers eventueel arresteren en hen uitzetten. De gerechtelijke procedure blijft voor het overige in voege, maar zal vergemakkelijkt worden omdat kraken expliciet buiten de wet gesteld wordt”, aldus De Clercq. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content