Massale fraude met dienstencheques

Dienstencheques: minder gebruikt wegens te duur. © Belga

Exact 323 van de 2711 dienstenchequebedrijven hebben in 2012 hun erkenning moeten inleveren wegens gesjoemel. Dat is een record.

“De inspecteurs van de RVA controleren nog gerichter dan in voorgaande jaren”, zegt minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) aan de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

Opzettelijk failliet

Niet alle inbreuken waren weliswaar even zwaar. “Maar van negentig bedrijven is de erkenning ingetrokken omdat er duidelijk sprake was van fraude of een openstaande schuld bij de RSZ of RVA”, aldus De Coninck. “We merken dat een aantal van die bedrijven opzettelijk failliet is gegaan, nog voor ze hun schulden konden terugbetalen.”

Borg betalen

De inspecteurs van de RVA konden vorig jaar zeven miljoen euro terugvorderen. In 2011 was dat slechts 4 miljoen. Voortaan moeten startende ondernemers van een dienstenchequebedrijf 25.000 euro borg betalen aan de RVA. Dat geld kan de overheid bij een openstaande schuld of bij een faillissement aanwenden. De maatregel lijkt al effect te hebben, want het aantal starters is gedaald. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content