Vicevoorzitter Maros Sefcovic is sinds begin deze maand in onbetaald verlof. De Slovaak doet een gooi naar het presidentschap van zijn land en de gedragscode gebiedt dat hij tijdens de verkiezingscampagne zijn rechten en plichten als eurocommissaris terzijde schuift.

Zijn collega Frans Timmermans gooit zich als Spitzenkandidat in de Europese verkiezingsstrijd, maar blijft intussen op post in het Berlaymontgebouw. De gedragscode voor de eurocommissarissen laat dat sinds januari 2018 ook toe.

Die wijziging kwam er onder impuls van Jean-Claude Juncker. 'Ik verwacht van hen dat ze veel investeren in de dialoog met de burgers. Actief deelnemen aan de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement maakt integraal deel uit van dit engagement', zo legt de Luxemburger uit.

Dat zou wel voor curieuze situaties kunnen zorgen. Kan een commissaris op campagne uithalen naar standpunten of beslissingen van de Commissie? Nee, zo stellen de richtsnoeren.

Ook moeten ze een duidelijk onderscheid maken tussen pubieke verklaringen als commissaris of als kandidaat in een campagne.

Zo kwam de sociaaldemocraat Timmermans al onder vuur te liggen voor tweets waarin hij partijpolitieke uitspraken deed over de recente verkiezingen in Andalusië. Ook moeten eurocommissarissen ervoor zorgen dat de campagne niet in de weg komt te staan van hun plichten bij de Commissie (het bijwonen van het college, deelnemen aan onderhandelingen met het Europees Parlement en lidstaten...).

Uiteraard mogen ze ook geen campagnereizen betalen met geld van de Commissie, of events laten organiseren door personeel van de instellingen. Bij eventuele belangenconflicten zal Juncker zelf de nodige maatregelen nemen.

Behalve Timmermans zullen allicht nog verscheidene andere eurocommissarissen deelnemen aan de Europese verkiezingen.

Ook Marianne Thyssen zal als lijstduwer bij CD&V campagne voeren, maar zij gaat na de verkiezingen van 26 mei haar eventuele zetel in het Europese halfrond niet opnemen en blijft tot eind oktober aan de slag als eurocommissaris. Dan verstrijkt het mandaat van de Commissie van Juncker.Vanaf november treedt een nieuwe Commissie aan.

Lees ook: Van N-VA tot SP.A: dit zijn de 'foute vrienden' van de Belgische partijen in het Europees Parlement

Vicevoorzitter Maros Sefcovic is sinds begin deze maand in onbetaald verlof. De Slovaak doet een gooi naar het presidentschap van zijn land en de gedragscode gebiedt dat hij tijdens de verkiezingscampagne zijn rechten en plichten als eurocommissaris terzijde schuift. Zijn collega Frans Timmermans gooit zich als Spitzenkandidat in de Europese verkiezingsstrijd, maar blijft intussen op post in het Berlaymontgebouw. De gedragscode voor de eurocommissarissen laat dat sinds januari 2018 ook toe. Die wijziging kwam er onder impuls van Jean-Claude Juncker. 'Ik verwacht van hen dat ze veel investeren in de dialoog met de burgers. Actief deelnemen aan de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement maakt integraal deel uit van dit engagement', zo legt de Luxemburger uit. Dat zou wel voor curieuze situaties kunnen zorgen. Kan een commissaris op campagne uithalen naar standpunten of beslissingen van de Commissie? Nee, zo stellen de richtsnoeren. Ook moeten ze een duidelijk onderscheid maken tussen pubieke verklaringen als commissaris of als kandidaat in een campagne. Zo kwam de sociaaldemocraat Timmermans al onder vuur te liggen voor tweets waarin hij partijpolitieke uitspraken deed over de recente verkiezingen in Andalusië. Ook moeten eurocommissarissen ervoor zorgen dat de campagne niet in de weg komt te staan van hun plichten bij de Commissie (het bijwonen van het college, deelnemen aan onderhandelingen met het Europees Parlement en lidstaten...). Uiteraard mogen ze ook geen campagnereizen betalen met geld van de Commissie, of events laten organiseren door personeel van de instellingen. Bij eventuele belangenconflicten zal Juncker zelf de nodige maatregelen nemen. Behalve Timmermans zullen allicht nog verscheidene andere eurocommissarissen deelnemen aan de Europese verkiezingen. Ook Marianne Thyssen zal als lijstduwer bij CD&V campagne voeren, maar zij gaat na de verkiezingen van 26 mei haar eventuele zetel in het Europese halfrond niet opnemen en blijft tot eind oktober aan de slag als eurocommissaris. Dan verstrijkt het mandaat van de Commissie van Juncker.Vanaf november treedt een nieuwe Commissie aan.