Dat de situatie in de woonzorgcentra dramatisch is, bleek vandaag/vrijdag nog maar eens uit de cijfers die op de persbriefing van het nationaal crisiscentrum werden bekendgemaakt: 45 procent van de corona-overlijdens in Vlaanderen zijn te betreuren in de woonzorgcentra. 'Gelukkig kunnen we een beroep doen op een grote solidariteit en zullen de ziekenhuizen bijspringen om de zorg in rusthuizen te ondersteunen. Iedereen doet zijn uiterste best nu we in een tijd leven waarin het ondenkbare zich voordoet', aldus Cloet. 'Ook Artsen Zonder Grenzen heeft al een aanbod gedaan om instellingen voor ouderenzorg te ondersteunen. Dat is toch ook een belangrijk signaal.'

Normaal zouden in het komende paasweekend de diensten in de woonzorgcentra op een lager pitje draaien door de feestdagen. 'Maar dat zal er dit jaar niet bij zijn', zegt Cloet. 'Het zal integendeel nodig zijn om nog een tandje bij te steken.'

Wat het tekort aan beschermingsmateriaal (mondmaskers, schorten, hangels) en sedatiemedicatie, betreft, zegt Margot Cloet dat de situatie precair blijft: 'We flirten met de grens van het kritieke'.

Wat het tekort aan zuurstofapparatuur betreft, wordt erop gerekend dat de producenten en distributeurs van beademingstoestellen een tandje bijsteken om meer zuurstofapparatuur te leveren. 'De verdeling van die apparaten zou dan via de apothekers worden georganiseerd', aldus de topvrouw van Zorgnet-Icuro.

Dat de situatie in de woonzorgcentra dramatisch is, bleek vandaag/vrijdag nog maar eens uit de cijfers die op de persbriefing van het nationaal crisiscentrum werden bekendgemaakt: 45 procent van de corona-overlijdens in Vlaanderen zijn te betreuren in de woonzorgcentra. 'Gelukkig kunnen we een beroep doen op een grote solidariteit en zullen de ziekenhuizen bijspringen om de zorg in rusthuizen te ondersteunen. Iedereen doet zijn uiterste best nu we in een tijd leven waarin het ondenkbare zich voordoet', aldus Cloet. 'Ook Artsen Zonder Grenzen heeft al een aanbod gedaan om instellingen voor ouderenzorg te ondersteunen. Dat is toch ook een belangrijk signaal.' Normaal zouden in het komende paasweekend de diensten in de woonzorgcentra op een lager pitje draaien door de feestdagen. 'Maar dat zal er dit jaar niet bij zijn', zegt Cloet. 'Het zal integendeel nodig zijn om nog een tandje bij te steken.'Wat het tekort aan beschermingsmateriaal (mondmaskers, schorten, hangels) en sedatiemedicatie, betreft, zegt Margot Cloet dat de situatie precair blijft: 'We flirten met de grens van het kritieke'. Wat het tekort aan zuurstofapparatuur betreft, wordt erop gerekend dat de producenten en distributeurs van beademingstoestellen een tandje bijsteken om meer zuurstofapparatuur te leveren. 'De verdeling van die apparaten zou dan via de apothekers worden georganiseerd', aldus de topvrouw van Zorgnet-Icuro.