Federaal minister van Energie en Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) ontkent dat ze de Belgische klimaatdoelstellingen wil terugschroeven en dat ze daarover wil onderhandelen met Europa. Ze reageert daarmee op berichten in de Mediahuiskranten, waaruit nochtans bleek dat Marghem de klimaatambitie van ons land wél wil versoepelen en daarover in gesprek wil gaan met Europa.

Nu moet ons land de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat is volgens de minister te veel. 'De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer én met veel verouderde gebouwen', citeerden de kranten de woordvoerster van Marghem. 'Daarom zullen we nu met Europa onderhandelen met de bedoeling die 35 procent te verlagen.'

De uitspraken botsten meteen op een storm van kritiek en premier Charles Michel (MR) benadrukte snel dat het niet om een regeringsstandpunt ging.

Nu ontkent Marghem in een persbericht dat het haar intentie is om de Belgische klimaatdoelstellingen te versoepelen. 'De minister van Energie heeft geenszins de intentie om de Belgische klimaatdoelstellingen tegen 2030 te herzien', luidt het in een persbericht. 'Integendeel, alle acties van de minister bewijzen haar vastberadenheid om van ons land een voorbeeld te maken in de strijd tegen de klimaatopwarming', zo staat er. 'Het is dus fout om te doen alsof België opnieuw wil gaan onderhandelen met Europa'.

De MR-minister benadrukt dat het de ambitie van ons land blijft om de uitstoot tegen 2030 met 35 procent te laten dalen. Dat zal volgens haar een inspanning vragen van heel het land. 'Die inspanning willen we - zoals de premier heeft gezegd - samen met de gewesten en onze Europese partners leveren.'

'Foutje van woordvoerder'

Federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR) wijt de verwarring rond aan een foutje van haar woordvoerder. "Die heeft op de vraag van een journalist geantwoord zonder het hele kabinet te willen bellen in een verlengd weekend", aldus de minister. Marghem hield dinsdagavond nog een persconferentie om de zaak recht te zetten.

Marghem verduidelijkte dat haar woordvoerder nog maar enkele weken in functie is, en die heeft een vraag van een journalist beantwoord terwijl de minister op een congres in Londen was.

De woordvoerder baseerde zich daarvoor op de flexibiliteit die bestaat rond de uitstootdoelstelling om een verdeling tussen de verschillende betrokken sectoren mogelijk te maken. "Het voordeel is dat alle deelstaten zich vandaag duidelijk achter de 35 procent hebben geschaard", zegt de minister. "Vlaams minister Joke Schauvliege kan nu op 19 juni met een duidelijk Belgisch standpunt naar de Europese ministerraad trekken."

Tussen haar en Charles Michel zit er geen enkel haar in de boter, verzekert Marghem.

Federaal minister van Energie en Leefmilieu Marie-Christine Marghem (MR) ontkent dat ze de Belgische klimaatdoelstellingen wil terugschroeven en dat ze daarover wil onderhandelen met Europa. Ze reageert daarmee op berichten in de Mediahuiskranten, waaruit nochtans bleek dat Marghem de klimaatambitie van ons land wél wil versoepelen en daarover in gesprek wil gaan met Europa. Nu moet ons land de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent naar beneden krijgen, maar dat is volgens de minister te veel. 'De Europese Commissie houdt te weinig rekening met het feit dat we een transitland zijn met veel buitenlands vrachtverkeer én met veel verouderde gebouwen', citeerden de kranten de woordvoerster van Marghem. 'Daarom zullen we nu met Europa onderhandelen met de bedoeling die 35 procent te verlagen.'De uitspraken botsten meteen op een storm van kritiek en premier Charles Michel (MR) benadrukte snel dat het niet om een regeringsstandpunt ging.Nu ontkent Marghem in een persbericht dat het haar intentie is om de Belgische klimaatdoelstellingen te versoepelen. 'De minister van Energie heeft geenszins de intentie om de Belgische klimaatdoelstellingen tegen 2030 te herzien', luidt het in een persbericht. 'Integendeel, alle acties van de minister bewijzen haar vastberadenheid om van ons land een voorbeeld te maken in de strijd tegen de klimaatopwarming', zo staat er. 'Het is dus fout om te doen alsof België opnieuw wil gaan onderhandelen met Europa'. De MR-minister benadrukt dat het de ambitie van ons land blijft om de uitstoot tegen 2030 met 35 procent te laten dalen. Dat zal volgens haar een inspanning vragen van heel het land. 'Die inspanning willen we - zoals de premier heeft gezegd - samen met de gewesten en onze Europese partners leveren.' Federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR) wijt de verwarring rond aan een foutje van haar woordvoerder. "Die heeft op de vraag van een journalist geantwoord zonder het hele kabinet te willen bellen in een verlengd weekend", aldus de minister. Marghem hield dinsdagavond nog een persconferentie om de zaak recht te zetten.Marghem verduidelijkte dat haar woordvoerder nog maar enkele weken in functie is, en die heeft een vraag van een journalist beantwoord terwijl de minister op een congres in Londen was. De woordvoerder baseerde zich daarvoor op de flexibiliteit die bestaat rond de uitstootdoelstelling om een verdeling tussen de verschillende betrokken sectoren mogelijk te maken. "Het voordeel is dat alle deelstaten zich vandaag duidelijk achter de 35 procent hebben geschaard", zegt de minister. "Vlaams minister Joke Schauvliege kan nu op 19 juni met een duidelijk Belgisch standpunt naar de Europese ministerraad trekken." Tussen haar en Charles Michel zit er geen enkel haar in de boter, verzekert Marghem.